ZF 24

Opinie Deloitte România& Reff & Asociaţii | Deloitte Legal: Amnistia fiscală în cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor

Opinie Deloitte România& Reff & Asociaţii | Deloitte...
27.07.2023, 10:36 297

Tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou a generat numeroase situaţii divergente, în practică, în ultimii ani, din cauza faptului că inspectorii fiscali, în urma controalelor desfăşurate, au reîncadrat beneficiile obţinute de către persoane fizice de la alte persoane decât angajatorii lor din categoria „veniturilor din alte surse” în categoria „veniturilor din salarii şi asimilate salariilor”.

În acest context, a fost adoptată Legea 43/2023 pentru anularea unor obligaţii fiscale, care reglementează anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale (impozit pe venit şi contribuţii), precum şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente, stabilite de autoritatea fiscală în astfel de cazuri.

Trebuie menţionat faptul că amnistia se aplică doar tichetelor cadou acordate conform legislaţiei specifice (de către o societate unor persoane fizice, în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii), nu şi altor tipuri de vouchere, cum ar fi cele acordate de magazine online.

După câteva luni de aşteptare, a intrat în vigoare şi Ordinul nr. 906/2023 privind procedura aplicabilă acestui demers şi care marchează debutul anulării obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar în sarcina contribuabililor, ca urmare a schimbării încadrării veniturilor din tichete cadou, în urma controalelor. Ordinul conţine un set de proceduri ce se desfăşoară, în mare parte, intern şi din oficiu, cu scopul de a asigura o gestionare eficientă a sumelor ce trebuie anulate.

Ce presupune procedura pentru a beneficia de amnistie

Aşadar, ca regulă generală, organul fiscal examinează, din oficiu, inspecţiile fiscale desfăşurate şi actele administrative emise în urma acestora şi întocmeşte o listă cu contribuabilii care pot beneficia de amnistie, dar care nu au achitat încă obligaţiile instituite (impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi/sau dobânzile şi penalităţile aferente). Mai exact, în cazul în care decizia de impunere conţine doar sume stabilite suplimentar, ce intră sub incidenţa legii amnistiei, atunci acestea se preiau integral în cuprinsul listei în vederea anulării. Dar, dacă decizia de impunere conţine atât sume care intră sub incidenţa legii amnistiei, cât şi sume care nu se încadrează în această categorie, organul fiscal va recalcula sumele aferente fiecărei obligaţii fiscale în parte, pentru a le identifica pe cele ce pot face obiectul anulării.

Totodată, ordinul mai stabileşte că, în cazul în care au fost emise decizii de impunere în urma unor controale fiscale, dar nu au fost comunicate contribuabililor, acestea nu le vor mai fi comunicate, iar obligaţiile fiscale stabilite iniţial pentru reîncadrarea sumelor acordate cu titlu de tichete cadou nu vor mai fi înscrise în evidenţa analitică pe plătitor, întrucât nu vor mai fi datorate, ca efect al amnistiei.

Pentru situaţiile în care deciziile de impunere au fost comunicate contribuabililor, însă sumele stabilite nu au fost stinse de către aceştia, legislaţia prevede că anularea va fi efectuată de către organul fiscal, din oficiu. Cu toate acestea, se recomandă ca toţi contribuabilii ce se regăsesc în această situaţie şi care consideră că sunt eligibili pentru a beneficia de efectele amnistiei să dea dovadă de un comportament diligent şi de spirit de iniţiativă şi să formuleze o cerere prin care să solicite organului fiscal anularea acestor sume. Un astfel de comportament poate ajuta atât contribuabilii, care se asigură astfel că vor beneficia de efectele facilităţii fiscale, cât şi autorităţile fiscale, pentru că duce la identificarea mai rapidă a sumelor ce pot fi anulate.

Pe de altă parte, ordinul nu prevede termenele legale în care organele fiscale ar trebui să întocmească şi să transmită lista cu obligaţiile fiscale eligibile pentru amnistie sau în care ar trebui să emită deciziile de anulare. Din această cauză, pot interveni întârzieri semnificative în anularea efectivă a obligaţiilor respective.

Procedura aplicabilă celor are au achitat deja obligaţiile fiscale şi penalităţile aferente

Pentru contribuabilii care au achitat deja obligaţiile fiscale şi doresc recuperarea sumelor, anularea şi restituirea obligaţiilor nu au loc din oficiu, ci exclusiv la cererea contribuabililor, cu respectarea incidenţei termenului de prescripţie şi a prevederilor generale aplicabile procedurii de restituire a sumelor de la bugetul de stat.

Cazul contribuabililor ce au acordat tichete cadou şi nu au fost încă supuşi unui control fiscal

Contribuabilii care au acordat tichete cadou, dar nu au fost încă supuşi unui control fiscal, nu au de urmat o procedură specifică (aceştia nu trebuie să depună o anumită cerere sau să întreprindă vreun demers în acest sens), întrucât legislaţia prevede expres faptul că autoritatea fiscală nu mai are posibilitatea să reîncadreze aceste venituri şi nu mai poate emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare.

Cu toate acestea, este foarte important de reţinut că legea restricţionează posibilitatea organului fiscal de a reîncadra şi de a emite decizii de impunere pentru astfel de venituri doar pentru perioada anterioară datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

În concluzie, pentru a beneficia de prevederile amnistiei, se recomandă ca un contribuabil să parcurgă următorii paşi: să verifice dacă este eligibil pentru aplicarea facilităţii, din perspectiva condiţiilor şi a perioadelor de timp ce fac subiectul amnistiei; să depună o cerere de anulare  sau o cerere de restituire, dacă a efectuat plata obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar; să colaboreze cu autorităţile fiscale şi să depună documentele suport sau explicaţiile necesare, în eventualitatea în care acestea sunt solicitate în vederea soluţionării favorabile a cererii (de menţionat faptul că procedura curentă nu prevede un set de documente specifice pe care contribuabilul trebuie să le prezinte în acest sens). Ulterior, cererea se va soluţiona fie prin emiterea unei decizii de anulare sau de aprobare a restituirii, fie prin emiterea unei decizii de respingere. În cazul în care contribuabilul nu este de acord cu soluţia autorităţii fiscale, are posibilitatea să o conteste potrivit reglementărilor procedurale de natură fiscală.

Opinie Monica Ţariuc, Director, Maria-Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România, Laura Epure, Managing Associate, şi Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociaţii Deloitte Legal


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO