ZF 24

Opinie Leonardo Badea (BNR): Perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova

Opinie Leonardo Badea (BNR): Perspective pentru...
19.03.2024, 20:11 65

În data de 19 martie a.c. a avut loc la Chişinău evenimentul de încheiere a proiectului de twinning finanţat de Uniunea Europeană Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar”. Proiectul a fost implementat de Banca Naţională a României (BNR) în calitate de lider de proiect, Banca centrală a Regatului Ţărilor de Jos (DNB) şi Banca Lituaniei (BL) - parteneri juniori, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, cu scopul de a oferi asistenţă pentru implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în beneficiul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Proiectul de twinning este cel de-al doilea, atât pentru Banca Naţională a României în calitate de lider de proiect - donator de asistenţă tehnică, cât şi pentru Banca Naţională a Moldovei, în calitate de beneficiar.

Potrivit lui Leonardo Badea, Viceguvernator al BNR prezent la eveniment, ”momentul marchează deopotrivă încheierea unei etape, cât şi începutul unei noi perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova”.

De-a lungul perioadei de implementare a proiectului, de 30 de luni, a fost elaborată Strategia de Politică Macroprudenţială, s-a dezvoltat cadrul de testare la stres, reglementările necesare în domeniul sectorului de asigurări şi cel pentru infrastructura sistemelor de plăţi, s-au elaborat metodologiile şi reglementările necesare supravegherii organizaţiilor de creditare nebancară şi a fost pregătit dosarul de aderare la Zona Unică de Plăţi în Euro.

Astfel, Viceguvernatorul Leonardo Badea a apreciat că ”prin intermediul acestui proiect, Banca Naţională a Moldovei a parcurs o călătorie impresionantă de transformare şi reformă” şi a remarcat capacitatea echipelor de implementare de a face progrese semnificative într-un timp relativ scurt.

De asemenea, Viceguvernatorul Leonardo Badea a afirmat că pentru România, acest proiect a venit ca o continuare naturală a efortului derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, de modernizare, deschidere şi dezvoltare a Republicii Moldova”.

În perioada de implementare a proiectului de twinning, este de remarcat că s-au înregistrat repere istorice semnificative - depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană,  acceptarea acesteia ca stat candidat şi decizia UE de a deschide negocierile pentru aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

Referitor la aceste etape, Viceguvernatorul Leonardo Badea a declarat că ”reprezintă pilonii fundamentali ai parcursului de integrare europeană al Republicii Moldova şi au impus necesitatea unei pregătiri şi alinieri corespunzătoare a sectorului financiar la standardele şi cerinţele europene”.

Un alt proces semnificativ derulat în perioada de implementare a proiectului a fost transferul de competenţe de la Comisia Naţionale a Pieţei Financiare către BNM, prin intermediul căruia BNM a devenit principala autoritate responsabilă pentru supravegherea şi reglementarea sectorului financiar nebancar. Referitor la acest proces, domnul viceguvernator Leonardo Badea a afirmat că ”eforturile comune ale BNR şi BNM au fost direcţionate către pregătirea şi sprijinirea BNM în preluarea acestor noi responsabilităţi şi competenţe”.

De asemenea, Viceguvernatorul Leonardo Badea a apreciat eforturile celor implicaţi, afirmând că ”proiectul nostru nu doar că a contribuit la realizarea unor reforme asumate de către Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, ci a fost şi un exemplu elocvent al unui parteneriat solid şi angajament demonstrat de către BNM în eforturile sale spre realizarea reformelor necesare pentru aderarea RM la UE”.

Consolidarea cunoştinţelor şi a competenţelor BNM privind reglementarea şi supravegherea prudenţială, în concordanţă cu acquis-ul comunitar şi alinierea la bunele practici internaţionale a fost un obiectiv major atins pe durata proiectul de twinning.

Activităţile realizate au condus la depunerea în ianuarie 2024 a cererii pentru aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăţi în Euro, ceea ce, conform domnului Viceguvernator Leonardo Badea ”va avea drept rezultat o economie mai competitivă şi mai transparentă, o mai bună calitate a serviciilor, produse mai eficiente şi alternative mai ieftine de efectuare a plăţilor”.

Viceguvernatorul Leonardo Badea a reiterat importanţa preocupării pentru sustenabilitatea rezultatelor obţinute, afirmând că ”este esenţial să ne asigurăm că schimbările şi îmbunătăţirile realizate în cadrul acestui proiect rămân solide şi durabile în timp. Acest lucru implică nu doar adoptarea şi implementarea unor politici şi reglementări corespunzătoare, ci şi cultivarea unei culturi organizaţionale orientate către excelenţă şi responsabilitate”.

Proiectul a demonstrat dincolo de atingerea obiectivelor asumate, colaborarea strânsă şi eficientă, consolidată de schimbul de bune practice între experţi. Astfel, proiectul a contribuit la realizarea unor reforme asumate de către Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE şi a demonstrat angajamentul BNM în eforturile sale pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

În încheiere, Viceguvernatorul Leonardo Badea a readus în discuţie importanţa sprijinului pentru BNM în demersurile sale de consolidare a sectorului financiar şi reafirmat strânsa legătură dintre cele două bănci naţionale, declarând că ”suntem hotărâţi să rămânem parteneri solizi şi să oferim expertiza şi sprijinul nostru în continuare, pentru a vă ajuta să depăşiţi provocările viitoare şi să exploataţi oportunităţile care vor apărea”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO