ZF 24

Opinie Radu Bădiceanu, Partener PwC România: În faţa schimbării permanente şi a incertitudinilor, lumea are nevoie de modele noi de leadership

Opinie Radu Bădiceanu, Partener PwC România:  În faţa...
11.09.2023, 14:03 97

Dacă acţiunile tale inspiră pe alţii să viseze mai mult, să înveţe mai mult, să facă mai mult şi să devină mai mult, eşti un lider, spune Simon Sinek  în cartea “Liderii mănâncă ultimii”.

Despre lideri şi leadership s-a scris, se scrie şi se va scrie şi, cu toate că există multe opinii în ceea ce priveşte rolul acestora în societate, un lucru este cert: nevoia de a avea lideri este constantă nu doar în viaţa profesională cât şi, poate de cele mai multe ori, în cea personală.

Companiile, guvernele au nevoie de lideri care pot crea un impact pozitiv şi de durată în întreaga societate prin deciziile pe care le iau şi acţiunile pe care le întreprind, mai ales în contextul problemelor tot mai complexe şi schimbărilor rapide cu care societatea se confruntă.

Disparităţile de bogăţie nu au fost niciodată mai mari, divizând comunităţi şi având impact asupra gradului de dezvoltare a statelor. Pe de altă parte, viteza şi amploarea dezvoltării tehnologice au provocat consecinţe neprevăzute care s-au manifestat prin tulburări civile, dezechilibrul demografic din întreaga lume pune o presiune suplimentară asupra societăţii, iar erodarea încrederii fracturează lumea şi contribuie la creşterea naţionalismului.

Aceste tendinţe se manifestă rapid şi influenţează orice decizie. În acest context, profilul unui lider de succes trebuie adaptat noilor realităţi, în caz contrar, existând riscul ca liderii să creeze daune, nu doar pentru organizaţia sau instituţia pe care o conduc, ci şi pentru societate în general.

PwC a definit şase paradoxuri ale leadershipului, pe care liderii trebuie să le gestioneze şi să le echilibreze pentru a avea performanţe atât la nivel organizaţional, cât şi la nivel societal.

Localist cu mentalitate globală

Paradoxul constă în necesitatea de a fi în acelaşi timp ancorat pe piaţa locală şi conectat la nivel mondial. Cu alte cuvinte, liderul trebuie să îşi recunoască prejudecăţile care rezultă din perspectiva prin care priveşte lumea şi să înveţe cum să opereze eficient în orice teritoriu , fără a compromite succesul unei alte pieţe în care doreşte să activeze. În plus, trebuie fie capabil să valorifice puterea organizaţiei în sensul cel mai larg al cuvântului pentru a face progrese semnificative chiar şi în pieţe pe care nu le cunoaşte foarte bine. Acest lucru necesită atât conectivitate globală, cât şi locală, precum şi capacitatea de a negocia.

Politician de înaltă integritate

Competenţa politică devine din ce în ce mai importantă, aşteptările fiind ca liderii să obţină sprijin, să negocieze, să formeze coaliţii, să anticipeze contraacţiuni şi să depăşească rezistenţa.

Paradoxul este că, într-un mediu profund politic, oamenii îşi pot pierde uneori integritatea.

Pentru ca toţi oamenii să rămână implicaţi în obţinerea unui rezultat optim pentru organizaţie în perioadele de schimbare, integritatea liderului este foarte importantă - oamenii nu vor urma pe cineva în care nu au încredere. Iar încrederea se câştigă atunci când cuvintele şi faptele noastre sunt în concordanţă cu intenţiile noastre.

Eroul umil

Din ce în ce mai mulţi lideri simt că trebuie să se comporte ca nişte eroi - emanând încredere în aceste vremuri care induc anxietate. Dar a inspira încredere nu este acelaşi lucru cu a presupune adevărul sau cu lipsa iniţiativei de a schimba cursul atunci când apar provocări insurmontabile. Leadershipul, în acest context, necesită capacitatea de a accepta sfaturi din mai multe părţi, de a cere ajutor atunci când este nevoie şi de a lua decizii pe baza mai multor surse de informaţii. Liderii trebuie să înveţe să recunoască atunci când greşesc, pentru a le permite şi celorlalţi să greşească şi pentru a încuraja încrederea şi iniţiativa.

Executor strategic

Oamenii au o înclinaţie spre strategie sau spre execuţie. Cea mai puternică abordare este aceea de a folosi provocările de astăzi pentru a pregăti organizaţiile pentru viitor, iar pentru a face acest lucru este nevoie ca un lider să articuleze o strategie, să înţeleagă cum trebuie să evolueze şi să o execute având în vedere atât nevoia imediată, cât şi viitorul în schimbare. Executarea fără o strategie creează o probabilitate mai mare de apariţie a unei crize în viitor şi necesitatea de a aborda problemele urgente cu şi mai multă atenţie.

Umanistul pasionat de tehnologie

În mod tradiţional, cei cu competenţe tehnice nu au dobândit şi abilităţile necesare pentru a înţelege nevoile oamenilor sau pentru a-i conduce. Prin urmare, multe persoane care conduc progresul tehnologic nu sunt înzestrate pentru a lua în considerare implicaţiile umane ale muncii lor, acest lucru fiind valabil şi în sens invers, deoarece aceia care sunt responsabili de  conducere nu au înţeles întotdeauna impactul pe care tehnologia îl va avea asupra afacerii şi forţei de muncă, ratând astfel oportunităţi strategice esenţiale de viitor. Rolul liderului este de a conduce şi de a susţine succesul afacerii şi, în acest fel, de a oferi un viitor mai bun echipei sale. În contextul actual, acest lucru înseamnă că trebuie să se găsească un echilibru între a fi priceput din punct de vedere tehnic şi a demonstra calităţi interumane.

Inovator cu tradiţie

Inovarea este un element ce nu se poate negocia. În prezent, liderii au misiunea de a construi o cultură care va conduce organizaţia spre noi domenii, tehnologii şi metode, produse şi servicii. Paradoxul este că liderii pot avea tentaţia de a continua lucrurile pe care le fac foarte bine şi să rateze oportunităţi care îi vor ajuta să rămână relevanţi. Este nevoie de capacitatea de a respecta trecutul şi de a decide ce trebuie adus în viitor, având în acelaşi timp curajul de a încerca lucruri noi şi de a depăşi limite.

Lumea are nevoie de oameni care să conducă într-un mediu din ce în ce mai complex şi exigent la toate nivelurile, în organizaţii, guverne şi în societate. Provocarea cu care se confruntă liderii în toate aspectele societăţii este să recunoască faptul că există paradoxuri, să înveţe să se simtă confortabil cu această realitate şi să se adapteze la noutăţile pe care le aduce o lume divizată de numeroase provocări economico-sociale şi totuşi din ce în ce mai conectată de tehnologie.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO