ZF 24

Orange România a instalat peste 200 de panouri solare pe acoperişul centrului de interconectare comunicaţii din Timişoara, după investiţii similare la Constanţa şi Braşov, sistemul asigurând 80% din consumul intern al centrelor în zilele cu soare

Orange România a instalat peste 200 de panouri solare pe...

Autor: Roxana Rosu

24.07.2023, 15:40 132

Orange România a instalat peste 200 de noi panouri solare pe acoperişul centrului de interconectare comunicaţii din Timişoara, după investiţii similare la Constanţa (noiembrie 2022) şi Braşov (mai 2023), în zilele cu soare panourile acoperind 80% din consumul Data Centerelor.

În total, cele trei centre au aproximativ 650 de panouri  solare instalate şi funcţionale, producţia anuală fiind echivalentă cu un consum mediu anual din 300 de gospodării.

În acelaşi timp, 133 de staţii de telecomunicaţii (site-uri) au deja panouri solare, cu o producţie anuală de energie estimată echivalentă cu un consum anual al 650 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. Şi în cazul site-urilor, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată reţelei Orange, compania a anunţat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a iniţiativei se derulează până în 2024 şi urmăreşte dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de reţea, alături de 4 centre de interconectare comunicaţii şi centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

„În calitate de lider al pieţei de telecomunicaţii din România, recunoaştem nevoia urgentă de a fi mult mai atenţi la impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător, care necesită acţiune colectivă din partea tuturor sectoarelor societăţii. Investim în infrastructura de reţea pentru a oferi clienţilor noştri cea mai bună experienţă de conectivitate şi cele mai rapide reţele de fix şi mobil 5G+ la nivel naţional, dar şi în soluţii prin care consumul nostru să fie mai responsabil. Înţelegem că operaţiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementăm măsuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, creşterea energiei regenerabile din reţeaua Orange fiind doar una dintre acţiunile noastre prioritare”, a declarat Marius Maican, Technology Director, Orange România.

Acest program este complementar altor acţiuni care au contribuit la o reducere a consumului de energie în 2022 de aproximativ 4GWh.

La nivelul grupului, ţinta este de a atinge neutralitatea CO2 până în 2040.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO