ZF 24

Oraşele şi judeţele din România care se finanţează de pe Bursă

Oraşele şi judeţele din România care se finanţează...

Autor: Roxana Pricop

13.04.2014, 17:13 664

Bursa de Valori Bucureşti are în prezent în derulare 71 de emisiuni de obligaţiuni, din care 37 sunt lansate de autorităţi locale, cele mai mari valori fiind înregistrate de municipiul Iaşi, cu două emisiuni a câte 100 milioane lei, cu listare în 2008 şi 2010, şi judeţul Timiş, cu aceeaşi sumă.

Locurile următoare din punct de vedere al valorii emisiunii sunt ocupate de judeţul Bihor, cu o emisiune de 77 milioane lei, municipiul Zalău (64 mil.lei) şi Consiliile Judeţene Alba, respectiv municipiul Slobozia, cu câte 50 mil lei.

Oraşul Bacău are în derulare trei emisiuni de obligaţiuni, cu o valoare totală de 110 milioane lei.

În ceea ce priveşte cele patru emisiuni de obligaţiuni corporative de pe BVB, trei dintre acestea au fost lansate în 2013, de Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank şi Transelectrica. Primul pas în acest domeniu a fost făcut de GDF Suez în 2012, cu o emisiune de 250 milioane lei.

Cea mai mare emisiune de titluri de stat aparţine Ministerului Finanţelor Publice şi are valoarea de 1,56 miliarde lei.

Lipsa de lichiditate de pe piaţa obligaţiunilor listate la bursă este cauzată în principal de faptul că cei mai mari jucători de pe această piaţă sunt băncile, fondurile de pensii şi fondurile mutuale. Aceştia sunt investitori pe termen lung şi nu sunt dispuşi vândă din obligaţiuni înainte de a ajunge la maturitate. Fondurile sunt cei mai mari cumpărători la emisiunile de titluri de stat şi de obligaţiuni corporative.

În prezent, la bursa din Bucureşti sunt listate 71 de emisiuni. Dintre acestea 37 sunt obligaţiuni municipale, 28 sunt emisiuni de titluri de stat, patru sunt  obliga­ţi­uni corporative şi două sunt obligaţiuni emise de instituţii financiare internaţionale din care una, cea emisă de Banca Europeană de Investiţii, va ajunge la maturitate în acest an, în luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO