ZF 24

Patrick Drahi, miliardarul francez care vrea să cucerească piaţa de cablu din SUA

În ultimele 18 luni, Drahi a încheiat deal-uri în valoare de 40 mld. dolari

În ultimele 18 luni, Drahi a încheiat deal-uri în valoare de 40 mld. dolari

Autor: CătăIina Apostoiu

19.07.2015, 15:32 964

CEO-ul Time Warner Cable Robert Marcus primea la sfârşitul lunii mai vizita unui miliardar francez puţin cunoscut care, cu numai câteva zile înainte, uimise pieţele cu o ofertă de 9,1 miliarde de dolari pentru preluarea unei rivale mai mici a companiei americane de televiziune prin cablu, scrie The Wall Street Journal.

Intrând în biroul lui, Patrick Drahi, al treilea cel mai bogat om din Franţa, i-a spus atunci lui Marcus că Time War­ner Cable era următoarea sa ţintă. Câteva zile mai târziu însă, Warner anunţa o fuziune cu Charter Commu­ni­cations Inc. Fuziunea nu a făcut decât să sporească determinarea lui Drahi de a-şi crea propriul gigant pe piaţa americană.

Într-un interviu recent, Drahi declara că este interesat de firme precum Cox Communications şi Cablevision Systems. Antreprenorul în vârstă de 51 de ani şi-a făcut o adevărată carieră din devorarea de afaceri care păreau cândva de neatins. Numai în ultimele 18 luni, Drahi a încheiat deal-uri în valoare de 40 miliarde de dolari, incluzând achiziţia de 23 miliarde de dolari a SFR, a doua mare companie de comunicaţii mobile a Franţei.

Drahi vrea acum să pătrundă şi mai adânc pe piaţa americană. Planul fran­cezului este să transforme radical peisajul comunicaţiilor americane im­portând un model european de bu­siness. Acumulând companii de cablu şi combinându-le cu operatori mobili, Drahi vrea să ofere într-o bună zi con­sumatorilor un „one-stop-shop“ care să combine televiziunea prin cablu, inter­netul de mare viteză şi serviciile de tele­fonie fixă şi mobilă, luând faţa rivalilor care oferă aceste servicii separat.

Drahi a pornit la vânătoare de active americane în condiţiile în care pe plan local el este în impas. Guvernul şi liderii de business din Franţa critică dur gustul miliardarului pentru reduceri agresive de costuri şi acumulare de datorii. Drahi şi-a finanţat seria de achiziţii cu credite ieftine, însă cu o da­torie totală de aproximativ 33 miliarde de dolari Altice, compania de tele­comunicaţii controlată de acesta, ar putea avea probleme dacă ratele dobânzii revin pe creştere sau veniturile nu ating nivelurile ţintite, spun analiştii.

Altice deţine suficiente lichidităţi pentru a-şi onora datoriile, răspunde Drahi avertismentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO