ZF 24

Patronul clubului de fotbal Napoli cere ca liga italiană să transmită meciurile direct către fani: Aurelio De Laurentiis e de părere că echipele italiene ar trebui să renunţe la modelul tradiţionat de difuzare şi să lucreze în schimb cu platforme online precum Netflix sau HBO

Patronul clubului de fotbal Napoli cere ca liga italiană...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.05.2023, 12:53 161

Proprietarul celei mai bune echipe de fotbal din Italia a cerut ca liga să renunţe la modelul tradiţional de difuzare şi să ofere meciurile direct consumatorilor, avertizând că pirateria galopantă şi scăderea interesului ameninţă viitorul acestui sport, potrivit Financial Times.

Aurelio De Laurentiis, preşedintele echipei Napoli, recent încoronată campioană a Italiei, a declarat că Serie A ar trebui să preia controlul asupra transmiterii meciurilor în direct, pe care liga le-ar putea oferi apoi prin intermediul unor platforme consacrate precum Netflix sau Amazon Prime.

Proprietarul lui Napoli a declarat că a făcut această propunere pentru prima dată echipelor din Serie A în urmă cu doi ani, ca parte a unui proiect mai amplu de revigorare a fotbalului italian şi de plasare a acestuia pe o bază financiară mai sustenabilă.

„Pui laolaltă Amazon, Apple, Netflix, Paramount Plus, Discovery HBO şi spui: Serie A va prelua controlul asupra transmiterii meciurilor din Italia, folosind mai apoi aceste platforme pentru a crea o punte directă între ligă şi suporteri", a declarat De Laurentiis pentru Financial Times.

Deţinătorii de drepturi din întreaga lume a sportului analizează posibilitatea de a oferi meciuri în direct consumatorilor, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că modelul de lungă durată al contractelor de bilete mari, încheiate pe mai mulţi ani cu companiile de televiziune cu plată este ameninţat.

La Liga din Spania oferă în prezent un serviciu de abonament pentru telespectatorii din Marea Britanie pe Amazon Prime, permiţând fanilor să urmărească meciurile produse intern de ligă. Bundesliga din Germania este în discuţii cu câteva firme de capital privat în legătură cu o potenţială investiţie care ar putea avea ca rezultat o nouă platformă de streaming direct către consumatori. În timpul Cupei Mondiale din Qatar de anul trecut, FIFA a oferit gratuit meciurile fanilor din Brazilia prin intermediul platformei sale de streaming FIFA+.

Mulţi oameni din fotbalul italian văd o nevoie urgentă de a recupera decalajul faţă de ligile rivale. În acest sezon, Serie A a câştigat 1,2 miliarde de euro din drepturile de difuzare combinate la nivel naţional şi internaţional, potrivit Enders Analysis, faţă de 2,1 miliarde de euro pentru La Liga din Spania şi 3,8 miliarde de euro pentru Premier League din Anglia.

Serie A, Premier League şi Ligue 1 urmează să scoată la licitaţie drepturile de difuzare a meciurilor naţionale în cursul acestui an. Ca urmare a unei modificări recente a legislaţiei italiene, Serie A va putea să-şi scoată la licitaţie drepturile de difuzare pe o perioadă de cinci ani, în loc de trei ani ca până acum. Directorii ligii au lansat deja ideea de a strânge capital de la bănci sau de la firme de private equity pentru a construi o platformă nouă de streaming.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO