ZF 24

Peste 1.000 de persoane protestează, la intrarea în Herăstrău, faţă de tăierile ilegale de păduri

Autor: Aurelia Alexa

09.05.2015, 17:31 78

Protestatarii, care au venit la intrarea în Parcul Herăstrău în urma unui mesaj postat pe reţelele de socializare, scandează "România, trezeşte-te!". Mulţi dintre ei au bannere pe care scrie "Uniţi salvăm pădurile", "Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea", "Semnează petiţie de-clic.ro", "Defrişările sunt crimă", "Pădure pe butuci", "Partidele ne taie pădurile".

Manifestanţii ar urma să plece, în jurul orei 18.00, în "Marşul împotriva defrişărilor ilegale", care se va desfăşura pe traseul Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Victoriei - Palatul Cotrceni - Parlament.

Proteste similare celui din Capitală sunt anunţate şi în Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Piteşti, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Sighişoara, Târgovişte, Timişoara şi Vaslui.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori, pe fond susţinerii Codului Silvic şi împotriva monopolului. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Graţiela Gavrilescu anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri de către această societate, care operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti.

"Am luat act. Este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul, astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, şi la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenţii, să se întâmple aşa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mişcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Şi dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest, spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-şi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului a declarat, vineri, că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune" că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Proiectul Codului Silvic va fi marţi în dezbaterea comisiei din Camera Deputaţilor, iar PSD îşi menţine poziţia de a adopta un Cod care să prevină şi să sancţioneze defrişări ilegale şi monopolul, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO