ZF 24

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a stagnat anul trecut la 8,2 miliarde lei

Corneliu Moldoveanu. Foto: Silviu Matei

Corneliu Moldoveanu. Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Dumitrache

30.01.2014, 20:11 188

Companiile de asigurări au subscris anul trecut prime de 8,24 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii, valoare apropiată de cea din 2012, de 8,26 miliarde de lei.

"Cifrele sunt provizorii şi pot suferi modificări în perioada următoare, pe măsură ce companiile vor transmite situaţiile finale", a declarat la un eveniment de specialitate vicepreşedintele Autorităţii de Suraveghere Financiară, Corneliu Moldoveanu.

El a estimat că, pentru 2013, segmentul poliţelor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va atinge 2,42 miliarde de lei, de la 2,14 miliarde de lei în urmă cu un an.

"Creşterea RCA a fost efectul majorării tarifelor la aceste poliţe, provocată de schimbările legislative, care au vizat corelarea riscurilor acoperite cu nivelul de primă", a spus Moldoveanu.

Pe segmentul poliţelor auto faculative (CASCO), reprezentantul ASF a estimat că subscrierile vor atinge 1,78 miliarde de lei, comparativ cu 1,91 miliarde de lei în 2012.

"Segmentul asigurărilor generale, care include RCA şi CASCO, va genera prime de 6,57 miliarde de lei, în creştere cu 1,9% faţă de 2012, când subscrierile au atins 6,45 miliarde de lei", a spus Moldoveanu.

În privinţa asigurărilor de viaţă, segment de piaţă care în primele 11 luni ale anului 2013 a scăzut cu 8%, la 1,52 miliarde de lei, Moldoveanu a spus că subscrierile vor totaliza 1,67 miliarde de lei, de la 1,8 miliarde de lei în 2012.

"Revenirea pieţei de asigurări de viaţă depinde atât de performanţele indicatorilor macroeconomici în special PIB-ul cât şi de creşterea gradului de educaţie financiară a individului, de conştientizare a nevoilor precum şi de stimulentele fiscale. Un alt aspect care ar duce la dezvoltarea, aş putea spune semnificativă a asigurărilor de viaţă, îl reprezintă modalitatea de realizare a reformei în domeniul sănătăţii, având în vedere că mulţi dintre asigurători au dezvoltat produse de asigurare de sănătate individuale. Astfel, este necesar un cadru cât mai predictibil şi clar pentru conturarea strategiilor pe termen mediu şi lung pe acest segment, care depind de forma în care se va materializa reforma sănătaţii", a mai spus Moldoveanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO