ZF 24

Piaţa petrolului continuă să înregistreze pierderi pe măsură ce temerile legate de extinderea războiului dintre Israel şi Hamas se atenuează

Piaţa petrolului continuă să înregistreze pierderi pe...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.10.2023, 15:06 448

Preţul petrolului continuă să scadă pe fondul semnelor că războiul dintre Israel şi Hamas va rămâne momentan sub control, scrie Bloomberg.

Ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel mondial, a suferit o serie de modificări, coborând aproape de 88 de dolari pe baril, după ce la sfârşitul săptămânii trecute se tranzacţiona aproape de 94 de dolari. SUA şi Arabia Saudită au convenit să continue eforturile diplomatice pentru a menţine stabilitatea în Orientul Mijlociu, a declarat marţi Casa Albă, contribuind la atenuarea temerilor privind perturbările majore pe piaţa petrolului.

Marţi, petrolul american a fost livrat în Europa la cele mai scăzute niveluri din ultimele luni, în condiţiile în care scăderea profiturilor rafinăriilor şi costurile ridicate ale transportului de marfă continuă să exercite presiuni asupra preţurilor. 

Preţul ţiţeiului a crescut în etapele iniţiale ale războiului din cauza temerilor privid o posibilă escaladare a conflictului, ameninţând exporturile din Iran şi sporind şansele unor atacuri asupra petrolierelor care circulă pe rutele cheie de transport maritim. Aceste temeri s-au diminuat în ultimele sesiuni, oficialii îndemnând Israelul să reevalueze amploarea unei invazii terestre în Gaza.

Şirul de scăderi ale petrolului „ar putea reflecta reţinerea unei invazii terestre în Gaza", a declarat Vishnu Varathan, şeful departamentului de economie şi strategie pentru Asia la Mizuho Bank Ltd. Cu toate acestea, „riscurile unui conflict scăpat de sub control s-ar putea concretiza într-o clipită" dacă Iranul, Libanul sau alte ţări ar ajunge să fie implicate direct, a subliniat el.

Institutul American Petroleum Institute, finanţat de industrie, a declarat marţi că stocurile de ţiţei la nivel naţional au scăzut cu 2,67 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit unor persoane familiarizate cu datele, ceea ce reprezintă un potenţial semnal de creştere a preţului la petrol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO