ZF 24

Plăţile de taxe şi impozite la ghişeele sau online, cu carduri Visa emise în România, au crescut cu 26% în 2023. 60% din ele au fost online

Plăţile de taxe şi impozite la ghişeele sau online,...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2024, 14:03 87

Plăţile de taxe şi impozite efectuate atât la ghişeele instituţiilor publice, cât şi online, cu carduri Visa emise în România, au crescut cu 26% în 2023, pe fondul îmbunătăţirii infrastructurii de acceptare şi creşterii popularităţii plăţilor digitale.

Taxele plătite online au reprezentat aproape 60% din valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu carduri Visa anul trecut

O uşoară creştere faţă de anul anterior a fost înregistrată şi în ceea ce priveşte valoarea medie a unei plăţi de taxe şi impozite cu cardul Visa (cumulat online şi POS), care a depăşit pragul de 300 de lei .

„De 13 ani, Visa îşi menţine angajamentul de a facilita plata taxelor şi impozitelor cu cardul, simplificând astfel viaţa românilor. Aşteptările pentru experienţe de plată cât mai simple şi convenabile, care să permită gestionarea eficientă a finanţelor, sunt tot mai mari şi s-au extins inclusiv în relaţia cu instituţiile publice. În acest context, platforma Ghiseul.ro a adus avantajul de a plăti în doar câteva secunde taxele online, indiferent de locul în care te afli, reprezentând un demers extrem de important în procesul de digitalizare a României, pe care Visa l-a susţinut încă din primele etape de dezvoltare”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România. 

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul online pe www.ghiseul.ro şi pe platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale, precum şi la terminalele POS instalate la sediile acestora. Începând cu 1 ianuarie 2023, toate instituţiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligaţia să accepte şi plata cu cardul, potrivit aşa-numitei legi cash-back.

La data de 1 martie 2024, Ghiseul.ro avea 2,1 milioane de utilizatori activi, iar numărul instituţiilor înrolate pe platformă era de peste 1.400. Doar de la începutul acestui an, pe platforma www.ghiseul.ro s-au efectuat aproximativ 1,3 milioane de tranzacţii cu carduri.

Contribuabilii pot beneficia şi anul acesta de o reducere cu până la 10% din valoarea obligaţiilor fiscale dacă îşi plătesc taxele şi impozitele locale înainte de 31 martie, conform prevederilor din Codul Fiscal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO