ZF 24

Ponta „preanunţă“ reducerea dobânzii-cheie sub 3%. Părerile analiştilor sunt împărţite. Unii cred că BNR trebuie să mai aştepte

Autor: Liviu Popescu, Claudia Medrega, Ciprian Botea

29.10.2014, 00:06 496

Analiştii au opinii diferite în privinţa unei noi reduceri a dobânzii-cheie, sub pragul de 3%, la şedinţa de politică monetară care va avea loc la în­ceputul lunii noiembrie, în timp ce premierul Victor Ponta a „preanunţat“ o posibilă tăiere a dobânzii la un nou minim istoric.

Creşterea economică slabă şi menţinerea creditării totale în teritoriul negativ sunt argumente pentru continuarea procesului de relaxare a politici monetare. De asemenea, nivelul redus al inflaţiei i-ar permite băncii centrale să opereze o nouă ajustare a dobânzii-cheie. Guvernatorul BNR a sugerat însă în septembrie că viitorul consiliu de administraţie al BNR va analiza cu „foarte mare atenţie“ orice viitoare reducere a dobânzii-cheie, având în vedere traiectoria incertă a inflaţiei pe termen lung. Mai sigură pare, în perspectivă, o continuare a reducerii rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, fără să afecteze rezerva valutară.

Inflaţia anuală a urcat în septembrie la 1,54%, de la 0,84% în august. În iunie a fost atins minimul acestui an, de 0,66%, iar în aprilie a fost consemnat cel mai ridicat nivel al inflaţiei, de 1,21%. În august, BNR a redus prognoza de inflaţie de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015 şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor. Banca centrală ar putea decide şi o nouă îngustare a coridorului pentru facilitatea de depozit şi credit (dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la BNR pe termen de o zi), în opinia unor analişti.

La sfârşitul lunii septembrie, la ultima „reprezentaţie“ a fostului consiliul de administraţie al BNR au fost adoptate trei măsuri de relaxare a politicii monetare dintr-o lovitură, decizie mai rar practicată. Astfel, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 3,25% la minimul istoric de 3% pe an, a ajustat rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei de la 12% la 10% şi a îngustat diferenţialul dintre dobânzile la facilităţile de depozit şi credit de la +/- 3 puncte procentuale la +/- 2,75 puncte procentuale. Până în septembrie, România avea cea mai mare dobândă-cheie dintre statele din estul Europei membre ale Uniunii Europene.

„Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale era în 2009 de 8,5%. Acum, probabil că în zilele următoare, va scădea sub 3%“, a afirmat premierul Victor Ponta. El a apreciat că această măsură va reprezenta o veste bună pentru întreprinderile mici şi mijlocii, deoarece creditele pe care le contractează vor fi la costuri mai mici.

Unii analişti se aşteaptă ca BNR să continue ciclul de relaxare a politicii monetare şi în această lună, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale a dobânzii-cheie.

„Ne aşteptăm ca BNR să reducă în continuare rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,75%, concomitent cu îngustarea simetrică a coridorului format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul dobânzii cheie la +/- 2,5 puncte procentuale“, a afirmat Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank. Ea a adăugat că menţinerea ciclului de relaxare monetară este susţinută de perspectiva menţinerii inflaţiei sub punctul central ţintit de 2,5% pentru o perioadă mai lungă de timp. ​Pe de altă parte, Radu Crăciun, economistul şef al BCR a spus că până acum se aştepta ca BNR să facă o pauză de la continuarea ciclului de relaxare monetară, dar declaraţiile premierului au schimbat aşteptările.

“Decizia de politică monetară luată luna trecută de a reduce dobânda-cheie a fost una îndrăzneaţă, chiar şi după standardele BNR. Până la declaraţia primului ministru ne-am fi aşteptat ca dobânda cheie să rămână neschimbată, dar acum, odată cu declaraţia acestuia, este foarte plauzibil ca BNR să taie dobânda”, a adăugat Crăciun.

Şi analistul economic Dragoş Cabat apreciază că, în mod normal, BNR nu ar trebui să continue cu măsurile de relaxare a politicii monetare, având în vedere că este şi sfârşit de an. „BNR ar trebui mai întâi să analizeze impactul deciziilor luate acum o lună şi apoi să meargă mai departe“, susţine Cabat.

Conform execuţiei bugetare pâna la luna septembrie 2014, când s-a înregistrat un excedent de 0,06% din PIB, statul ar trebui să cheltuie echivalentul a 3,2 mld euro în ultimele trei luni pentru a atinge ţinta de deficit de 2,2% din PIB, menţinută după ultima revizuire. Acest surplus de lichiditate pe final de an ar putea genera o decizie de menţinere a rezervelor minime obligatorii în ultima şedinţă din acest anî, apreciază Molnar.

 

 
 
 

Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank: Ne aşteptăm ca BNR să reducă în continuare rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,75%.

 
 
 

 
 

Radu Crăciun, economistul - şef al BCR:  "​Până la declaraţia primului ministru ne-am fi aşteptat ca dobânda cheie să rămână neschimbată, dar acum, odată cu declaraţia acestuia, este foarte plauzibil ca BNR să taie dobânda".

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO