ZF 24

Portugalia scoate la vânzare compania aeriană naţională TAP: IAG, Air France-KLM şi Lufthansa şi-au exprimat interesul pentru achiziţionarea transportatorului aerian portughez, a cărui valoare se ridică la aproximativ 1 miliard de euro

Portugalia scoate la vânzare compania aeriană...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.09.2023, 13:55 76

Transportatorul naţional portughez TAP a fost scos la vânzare de către guvern, într-o mişcare care deschide calea pentru o mai mare consolidare a companiilor aeriene şi pentru un potenţial război al ofertelor în care vor fi implicate IAG, proprietarul British Airways, şi Air France-KLM, scrie Financial Times.

Potrivit lui Fernando Medina, ministrul portughez de finanţe, cabinetul a aprobat privatizarea companiei aeriene - care este deţinută în totalitate de guvern - şi că cel puţin 51% din acţiunile sale vor fi vândute.

TAP, a cărei valoare este estimată la aproximativ 1 miliard de euro şi care a revenit pe profit anul trecut, se află în proces de ieşire dintr-o lungă perioadă de probleme, care a inclus aproape un faliment, un plan de salvare guvernamental şi o serie tulbure de scandaluri.

Vânzarea sa ar reprezenta o nouă etapă de consolidare în industria aeronautică europeană, care a fost accelerată de pandemie. 

Cele trei mari grupuri aeriene din regiune, IAG, Air France-KLM şi Lufthansa, au declarat fiecare că sunt în căutare de achiziţii şi şi-au exprimat interesul pentru TAP.

„Considerăm că preluarea TAP face parte din consolidarea în curs de desfăşurare a industriei transportului aerian din Europa", a declarat Mark Simpson, analist de aviaţie la Goodbody.

Luis Gallego, directorul general al IAG, a declarat miercuri la Lisabona: „Va trebui să studiem procesul [de privatizare] şi să analizăm cu atenţie detaliile, dar ne simţim optimişti şi credem că TAP poate deveni o altă poveste de succes în cadrul IAG."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO