Prăbuşirea retailerului european Steinhoff loveşte în plin mobila românească: exporturile spre Germania scad pentru prima dată într-un deceniu. „Le-a mers prost şi nu au mai cumpărat. Nici la târguri nu am avut succes.“

13 feb 2018 Autor: Roana Rotaru

Exporturile de mobilă către pia­ţa germană au scăzut pentru prima dată din 2008 încoace, cu 6% în primele zece luni din 2017, unul dintre motive fiind prăbuşirea imperiului Steinhoff, marele retailer listat la bursa din Frankfurt care deţine în România magazinele Kika şi Pepco.

„Exporturile spre Germania au început să scadă din cauza problemelor financiare înregistrate de Steinhoff, un important retailer de mobilă. Le-a mers prost şi nu au mai cumpărat. Nici la târguri nu am avut succes. La târgul de mobilă de la Köln au fost în jur de 125.000 de vizitatori, cu 25.000 mai puţin faţă de anul precedent“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Marile fabrici de mobilă din Ro­mânia au contracte de export cu retai­leri mari din afară, precum Ikea, Kika sau Conforama, iar în unele ca­zuri dependenţa producătorilor locali de un singur client extern trece de 90%.

Germania este principalul partener de export pentru industria locală a mo­bi­lei, valoarea exporturilor din 2017 fiind de 430 mil. euro, respectiv 20% din total exporturi.

Imperiul Steinhoff, format din mai mul­te achiziţii, pe datorie, s-a prăbuşit la finalul anului trecut din cauza unui scandal contabil. Miliardarul Christo Wiese, fondatorul Steinhoff, şi-a pier­dut aproape toată averea.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2018

 
Cuvinte cheie:
retailer
, Steinhoff
, mobila românească
, exporturi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide