ZF 24

Preşedintele Dilma Rousseff spune că Brazilia este pregătită pentru Cupa Mondială însă turiştii străini care au ajuns acolo sunt nemulţumiţi şi o contrazic

Preşedintele Dilma Rousseff spune că Brazilia este...

Autor: Liviu Popescu

12.06.2014, 00:05 1293

Astăzi se dă lovitura de start a Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia, iar după şapte ani de eforturi preşedintele Dilma Rousseff a asigurat suporteri şi turiştii că ţara gazdă este pregătită să-i primească iar brazilienilor le-a promis că turneul sportiv va lasă o moştenire durabilă în infrastructură şi va contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice. Însă pregătirile erau ieri încă în defăşurare la stadionul pe care se va disputa primul meci, între Brazilia şi Croaţia, iar cel mai mare aeroport al ţării Sao Paulo Guarulhuos este operaţional la doar un sfert din capacitate. Lecţiile Campionatului Mondial din Africa de Sud, o economie emergentă de acelaşi calibru cu Brazilia, arată că beneficiile economice nu se vor ridica la aşteptările organizatorilor.

Suporterii care au ajuns săptămâna aceasta în Sao Paulo, unde se va juca meciul dintre Brazilia şi Croaţia, pentru a-şi încuraja echipele favorite a trebuit să-şi croiască drum printre schelele de pe aeroportul de 1,3 miliarde de dolari, să aştepte aproape două ore pentru ca taxiul comandat să ajungă la ei doar pentru a se opri apoi în trafic din cauza manifestanţilor care susţineau greva de la metroul brazilian. Greva a fost suspendată dar liderii sindicali susţin că este posibil ca manifestările se fie reluate oricând, chiar şi în prima zi a evenimentului sportiv, scrie The Wall Street Journal.

Aproximativ patru milioane de persoane călătoresc zilnic cu metroul din Sao Paulo, o modalitate de transport vitală pentru cel mai mare oraş al ţării. Guvernul estimează că aproape 24.000 de suporteri vor călători cu metroul joi pentru a ajunge la stadionul nou construit din acest oraş aflat la aproape 20 de kilometri de centru, iar o posibilă grevă în acea zi ar reprezenta o lovitură devastatoare pentru imaginea ţării. Alte oraşe gazdă, precum Rio de Janeiro şi Salvador, au fost şi ele la rândul lor paralizate de greve ale şoferilor de autobuze iar în luna mai greva de trei zile a poliţiei din Recife a neliniştit populaţia şi a încurajat jafuirea mai multor magazine din oraş.

Economiştii nu se aşteaptă ca economia Braziliei să treacă printr-un boom pe termen scurt dar estimează că avantajele pe termen lung vor fi “de nepreţuit”. Pe lângă beneficiile financiare, găzduirea Campionatului Mondial poate îmbunătăţi imaginea Braziliei pe scena internaţională, potrivit unui raport realizat de Colliers International, o companie de consultanţă imobiliară din SUA, scrie CNBC.

“Găzduirea evenimentului va scoate pe termen scurt în evidenţă profilul economic al Braziliei şi va putea transforma percepţiile asupra ţării gazdă în factori cu rol în creşterea turismului şi a beneficiilor politice. Dar aceşti factori se vor acumula pe parcursul mai multor ani”, a spus Walter Boettcher, economist şef la Cooliers International. El a adăugat că prin acestui turneu sportiv Brazilia îşi va crea imaginea unei ţări în care “poţi veni să investeşti, să vizitezi şi să trăieşti”.

Raportul a evidenţiat beneficiile profilului internaţional al Coreei de Sud, Chinei şi Africii de Sud de pe urma găzduirii Cupei Mondiale.

 

Lecţiile Africii de Sud

Cupa Mondială găzduită de Africa de Sud în 2010 a dezvoltat turismul dar beneficiile economice nu s-au ridicat la aşteptările organizatorilor şi mulţi observatori văd acum evenimentul sportiv ca pe o oportunitate irosită. Africa de Sud a cheltuit aproximativ 3,9 miliarde de dolari pentru organizarea evenimentului, inclusiv 1,3 miliarde de dolari pentru construirea de stadioane, scrie CNN.

Campionatul Mondial din Africa de Sud a atras 220.000 de turişti străini în plus pe perioada desfăşurării, mai puţin decât estimările autorităţilor, şi 300.000 de turişti suplimentari în tot acel an, potrivit unui studiu realizat de Jurnalul Economiilor Africane.

Găzduirea unui eveniment sportiv de mare amploare  “poate fi profitabilă însă este o strategie cu costuri foarte mari pentru a dezvolta turismul în ţările în curs de dezvoltare”, notează raportul. Însă găzduirea unui astfel de eveniment presupune mai mult decât atragerea de turişti. Majoritate investiţiilor făcute în 2010 de Africa de Sud cu ocazia turneului sportiv s-au dus în proiectele de infrastructură, care includ un sistem modern de cale ferată, modernizări ale aeroporturilor principale şi îmbunătăţirea drumurilor.

Cu toate acestea, economia sud-africană nu a reuşit să-şi depăşească problemele structurale, care au persistat după găzduirea Cupei Mondiale, iar inegalitatea veniturilor a scos în stradă la proteste mineri din toată ţara.

În condiţiile în care bursa sud-africană de acţiuni aproape s-au dublat, economia a încetinit  şi chiar a întrat în teritoriu negativ în primul trimestru al acestui an.

Africa de Sud a reuşit să-şi finalizeze la timp proiectele necesare turneului sportiv şi nu au existat greve sau proteste care ar fi întererupt evenimentul. În condiţiile în care creşterea economică a încetinit, aceasta a fost ferită de bulele de active sau de creditare care urmează de obicei evenimentelor sportive. Însă nu se poate spune acelaşi lucru şi despre Brazilia, care se confruntă cu un grad ridicat al inflaţiei şi o posibilă bulă imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO