ZF 24

Primii 100 de antreprenori români sunt striviţi de datorii şi au nevoie de 5,6 mld. euro cash

Radu Timiş, proprietarul grupului CrisTim

Gradul de îndatorare este ridicat pentru că noi am investit mai mult şi am adus compania la standarde europene. Nu ne este teamă de insolvenţă, chiar suntem pe un trend foarte bun. Pentru că ne-am terminat investiţiile nu avem nevoie de bani în acest moment.

Radu Timiş, proprietarul grupului CrisTim Gradul de îndatorare este ridicat pentru că noi am investit mai mult şi am adus compania la standarde europene. Nu ne este teamă de insolvenţă, chiar suntem pe un trend foarte bun. Pentru că ne-am terminat investiţiile nu avem nevoie de bani în acest moment.

Autor: Adrian Cojocar

21.08.2013, 00:08 2164

În ultimii doi ani şi-au anunţat insolvenţa 15 companii din topul celor mai mari 100 de societăţi controlate de antreprenori locali.

Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români sunt supraîndatorate şi ar avea nevoie de bani noi în valoare de 5,6 mld. euro ca să se capitalizeze pentru a atinge indicatorii medii de îndatorare la nivel european din sectoarele în care activează, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor de la finele anului 2012.

Datoriile însumate ale acestor firme totalizează 6,8 miliarde de euro, nivel de 2,6 ori mai ridicat faţă de valoarea contabilă (activele nete) însumată a aceloraşi companii, arată calculele Ziarului Financiar.

În ultimii doi ani şi-au anunţat insolvenţa 15 companii din topul celor mai mari 100 de societăţi controlate de antreprenori locali, din cauză că s-au bazat prea mult pe credite atrase de la bănci şi nu s-au capitalizat suficient cu bani de pe bursă sau de la fonduri de private-equity pentru a rezista şocurilor din economie. Printre acestea se numără firmele Grup Romet şi Aromet ale omului de afaceri Constantin Toma, distribuitorul de IT&C RHS Company, controlat de Dragoş Popescu, sau retailerul de încălţăminte Leonardo, de­ţinut de Florin Panea.

Deşi mulţi antreprenori români se confruntă cu o lipsă acută de finanţare, niciunul nu a mai testat din anul 2008 interesul investitorilor de pe bursa de la Bucureşti printr-o ofertă publică de vânzare de acţiuni, iar piaţa de private-equity este aproape inexistentă, anul trecut companiile româneşti atrăgând doar 23 mil. euro de la astfel de fonduri.

Nivelul creditelor neperformante din România este unul dintre cele mai mari din Europa şi a atins un record de 22,3% în luna iunie, acesta putând fi o consecinţă a faptului că băncile au dat credite cu lejeritate şi nu i-au îndemnat pe antreprenori să-şi diversifice riscul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO