ZF 24

Producătoriii de armament au fost absolviţi de datorii de 1,1 mld. lei. “Se impune redresarea acestor operatori prin actualul context geopolitic”

Producătoriii de armament au fost absolviţi de datorii...

Autor: Roxana Petrescu

14.05.2014, 15:05 469

Datorii în valoare de 1,1 miliarde de lei acumulate de companiile de stat din industria de apărare au fost şterse în şedinţa de Guvern de azi printr-o ordonanţă de urgenţă.

“Urgenţa unor astfel de măsuri este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico-financiară a  acestor operatori economici”, a declarat Constantin Niţa, Ministrul Economiei.

Această ştergere de datorii se va aplica următoarelor companii: Tohan, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanica Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria , Fabrica de Pulberi Făgăraş.

,,Pentru adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român inregistrează arierate bugetare şi, în prezent, nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii”, a mai spus Constantin Niţa.

Actul normativ vizează numai  operatorii economici cu capital  integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi au o pondere semnificativă în producţia de armament muniţie, blindate, furnizori de baza pentru Fortele Sistemului Naţional de Apărare.

„Concomitent cu această măsură sunt necesare alte acţiuni de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora”, mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Măsurile propuse prin această Ordonanţă de Urgenţă nu se aplică operatorilor economici cu capital majoritar de stat şi nici operatorilor economici din industria de apărare care produc sau comercializează produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO