ZF 24

Profitul spaniolilor de la Santander a fost zdruncinat de impozitul excepţional impus de guvern: În urma facturii de 244 de milioane de euro, banca a înregistrat o creştere a profitului net de doar 1%

Profitul spaniolilor de la Santander a fost zdruncinat de...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.04.2023, 15:45 108

Banco Santander a declarat că a plătit o factură de 224 de milioane de euro pentru un impozit excepţional introdus de guvernul spaniol, ceea ce a costat cea mai mare bancă din ţară o sumă egală cu aproape 10% din profiturile sale din primul trimestru, scrie Financial Times.

Plata a lăsat banca spaniolă cu un profit net care a crescut cu doar 1% faţă de anul precedent, la 2,57 miliarde de euro în primele trei luni ale anului, potrivit unui document depus marţi. Creşterea ratelor dobânzilor a stimulat veniturile în Europa, dar a dus şi la creşterea provizioanelor pentru pierderi din credite în SUA şi America de Sud, în timp ce au existat ieşiri de depozite în Spania, Brazilia şi Marea Britanie.

Cifrele au fost mai bune decât se aşteptau analiştii, care prevăzuseră o scădere a veniturilor. Fără factura fiscală neaşteptată, care a fost calculată pe baza veniturilor creditorului în 2022, Santander a declarat că profitul său net ar fi crescut cu 8 procente.

Banca nu va fi nevoită să facă alte plăţi de impozite excepţionale în acest an. Următoarea factură va fi scadentă la începutul anului 2024.

Acţiunile sale au scăzut cu 3,5% după publicarea rezultatelor, dar rămân în creştere cu 20% până acum în acest an.

„Suntem întotdeauna bucuroşi să ne plătim partea de taxe, dar acestea trebuie să fie aplicate tuturor sectoarelor, nu doar băncilor", a declarat directorul financiar José Garcia Cantera.

Guvernul spaniol, condus de socialişti, a impus o taxă de 4,8% pe veniturile băncilor din dobânzi şi comisioane timp de doi ani, argumentând că majorarea ratelor dobânzilor a dus la profituri „extraordinare" pentru acest sector. Băncile spaniole contestă taxa temporară în instanţă.

Pe piaţa americană, Santander a raportat o scădere de 49% a profitului net, până la 300 de milioane de euro, deoarece a trebuit să pună mai mulţi bani deoparte pentru eventualele neplăţi la creditele auto de consum, un pilon cheie al afacerii sale. Profitul din Brazilia a scăzut cu 25% din cauza unor provizioane mai mari pentru pierderi din credite.

Performanţa băncii a fost mai bună pe piaţa sa din Spania, unde profitul a crescut cu 28%, până la 466 de milioane de euro, deoarece ratele de bază au sporit veniturile nete din dobânzi - diferenţa dintre ratele la credite şi cele la depozite - cu 46% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cu toate acestea, depozitele au scăzut cu 10% în trimestrul respectiv, deoarece clienţii au mutat banii în produse cu randament mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO