ZF 24

Proiectul legii pensiilor: Un milion de români cu profesii liberale, manageri şi functionari publici riscã sã fie excluşi definitiv din Pilonul II

Proiectul legii pensiilor: Un milion de români cu...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2023, 14:02 2043

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)atrage atentia asupra unei modificãri legislative în proiectul noii legi a pensiilor, care va exclude din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesionişti (PFA, II, IF, DDA, etc.), functionari publici şi manageri angajati cu contract de mandat.

”Aceastã nouã excludere din Pilonul II s-ar adaugã milionului de salariati deja exclusi cu contributiile viitoare pânã în 2028 (constructii, agriculturã, industrie alimentarã, IT), adicã un impact major asupra stabilitãtii Pilonului II de pensii private obligatorii”, se precizează într-un comunicat al APAPR.

Potrivit Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent, potrivit cãreia la Pilonul II contribuie salariatii şi toti cei care plãtesc CAS, este înlocuitã de o prevedere care mentine în sistem doar salariatii, nu şi pe cei asimilati salariatilor (profesii liberale, contracte de mandat, etc.).

Administratorii de fonduri de pensii atra atentia că modificarea legislativã este aparent minorã – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români şi pentru Pilonul II ca sistem.

Modificarea este prezentã doar la alin. (2), care se referã la contributia viratã Pilonului II, nu şi alin. (1), care se referã la contributia viratã la bugetul public de pensii.

APAPR cere Ministerului Muncii, Guvernuui şi Parlamentului să mentină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO