ZF 24

Proteste în Europa: Cehia se confrunta cu una dintre cele mai severe manifestări publice înregistrate de la cădea comunismului. Sindicatele se opun reducerilor de cheltuieli şi creşterilor de taxe impuse de guvern

Proteste în Europa: Cehia se confrunta cu una dintre...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.11.2023, 17:11 205

Republica Cehă se confruntă cu unul dintre cele mai severe proteste înregistrate de la căderea comunismului, în timp ce sindicatele se opun reducerilor de cheltuieli şi creşterilor de taxe pe care guvernul le consideră esenţiale pentru agenda sa, scrie Bloomberg.

Protestele reprezintă o reacţie la un pachet de 6,7 miliarde de dolari de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe promovate de guvernul premierului Petr Fiala, care îşi propune să reducă la jumătate deficitul bugetar în doi ani, chiar dacă economia de 300 de miliarde de dolari se află în pragul recesiunii.

Fiala a criticat sindicatele în urma reacţiei lor, spunând că măsurile sunt esenţiale pentru a inversa creşterea datoriei declanşată de un val de împrumuturi din epoca pandemiei. Administraţia a promis că îşi va respecta o promisiune electorală cheie de reţinere, după ce a majorat cheltuielile pentru subvenţiile pentru energie, apărare şi ajutor pentru refugiaţii ucraineni.

„Dacă am ceda, am renunţa la un viitor prosper pentru ţara noastră, la o economie sustenabilă şi la o finanţare coerentă", a declarat luni Fiala reporterilor. „Pe cale de consecinţă, nu putem da înapoi".

Liderul sindical Josef Stredula a dat vina pe guvern pentru valul de nemulţumire într-o postare pe platforma de socializare X. Printre cererile protestatarilor se numără mai mulţi bani pentru personalul nedidactic şi alte finanţări de stat, potrivit Confederaţiei Cehe a Sindicatelor.

În timp ce nivelul datoriei restante a Republicii Cehe, de 44% din produsul intern brut, o situează la limita inferioară a ţărilor din Uniunea Europeană, ritmul de împrumut a fost mai rapid decât în cazul majorităţii ţărilor din aceeaşi categorie în ultimii trei ani.

Planurile de austeritate afectează sprijinul guvernului. Principalul partid de opoziţie, ANO, al fostului premier miliardar Andrej Babis, se află în prezent în frunte, cu o susţinere de 33,2%, potrivit unui sondaj realizat duminică de institutul de sondaje STEM pentru CNN Prima News. Partidul antiimigraţie SPD, care vrea să scoată Cehia din Uniunea Europeană şi din NATO, se află pe locul al doilea, cu o susţinere de 12%.

În schimb, măsurile bugetare au fost îmbrăţişate de investitori. Obligaţiunile cehe au avut performanţe mai bune decât majoritatea statelor UE în acest an. Prima de randament pe care investitorii o cer pentru a deţine obligaţiunile pe 10 ani ale ţării în locul obligaţiunilor germane s-a redus la aproximativ 176 de puncte de bază, de la un vârf de 422 de puncte de bază la jumătatea anului trecut.

Săptămâna trecută, Moody's Investors Service a catalogat drept stabilă perspectiva de creditare a Republicii Cehe, citând măsurile de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de reducere a deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO