ZF 24

Protestele se intensifică împotriva iniţiativei lui Macron de a mări vârsta de pensionare. 540 de persoane au fost fost arestate în 3 zile de manisfestaţii

Protestele se intensifică împotriva iniţiativei lui...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.03.2023, 12:50 101

Sute de persoane au fost arestate în Franţa în weekend, pe fondul intensificării protestelor împotriva iniţiativei preşedintelui Emmanuel Macron de a ocoli parlamentul şi de a creşte vârsta de pensionare în ţară, raportează Financial Times.

Sâmbătă, 70.000 de protestatari au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta frustrările împotriva reformelor, potrivit Ministerului de Interne. 169 de cetăţeni au fost arestaţi, ridicând la 540 numărul total de arestări în cele trei zile de manifestaţii.

La Paris, autorităţile au adus tunuri cu apă în Place de la Concorde, în centrul oraşului, iar protestatarilor le-a fost interzis accesul în piaţă, în timp ce unele staţii de metrou din apropiere au fost închise.

Protestatarii din apropierea Place d'Italie, în sud-estul oraşului, s-au ciocnit cu poliţia care a tras cu gaze lacrimogene, în timp ce unii manifestanţi au ridicat baricade în flăcări împotriva autorităţilor.

„Este război în arondismentul 13 în această seară, pentru că altfel vom munci cu toţii până la 88 de ani", a declarat Paul, un antreprenor în construcţii în vârstă de aproximativ 50 de ani care a refuzat să îşi dea numele de familie.

Macron s-a folosit joi de o putere constituţională specială pentru a trece în forţă un plan de creştere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, fără un vot parlamentar. Ca urmare a acestei măsuri, guvernul său se confruntă în prezent cu un vot de neîncredere în adunarea franceză.

Dacă moţiunea eşuează, ceea ce este foarte posibil din cauza diviziunilor dintre partidele de opoziţie, atunci reforma pensiilor va deveni lege. Dacă va trece, guvernul lui Macron va cădea, iar legea nu va fi adoptată.

În cazul în care guvernul va supravieţui votului, oponenţii planului de pensii au promis că vor continua să lupte, iar sindicatele din sectoare cheie, precum rafinăriile de petrol şi transporturile, au cerut noi greve.

Oficialii se tem că tulburările ar putea lua amploare, la fel ca mişcarea „gilets jaunes" din 2018 împotriva unei propuneri de impozitare a carburanţilor făcută de precedentul guvern Macron.

Însă aliaţii lui Macron au declarat că nu vor da înapoi, în ciuda disensiunilor tot mai mari.

„Înţeleg îngrijorările şi neliniştile concetăţenilor noştri, dar nu prin negarea realităţilor economice le vom vindeca", a declarat ministrul de finanţe Bruno Le Maire pentru ziarul Le Parisien. El a apărat legitimitatea utilizării puterii constituţionale, pe care a numit-o „un instrument democratic", şi a promis că guvernul nu va renunţa la reformă.

„Pentru a finanţa sistemul nostru [de pensii], care este printre cele mai generoase din lume, trebuie să le cerem progresiv cetăţenilor să muncească mai mult", a declarat Le Maire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO