ZF 24

Radu Burnete, directorul executiv Confederatia Concordia: Vom aviza negativ în Consiliul Social şi Economic bugetul pe 2024. Dacă bugetul este construit pe estimări nerealiste în privinţa veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe şi impozite

Radu Burnete, directorul executiv Confederatia Concordia:...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2023, 13:07 136

Confederatia Patronală Concordia va aviza negativ în Consiliul Social şi Economic de joi bugetul pe anul 2024 şi măsurile fiscal-bugetare propuse de Guvern, considerând că veniturile bugetare estimate pentru anul viitor arată un ”optimism excesiv şi nejustificat”.

”Nu a existat niciun fel de consultare şi discuţie cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerinţă legală şi nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv şi nejustificat în privinţa nivelului veniturilor. ANAF îşi propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deşi anul acesta este cu 12 miliarde sub ce şi-a propus. Guvernul se aşteaptă la intrări din fonduri europene şi PNRR de peste 60 de miliarde de lei deşi din cele 55 de miliarde pe care şi le-a propus în 2023 va realiza puţin sub 29 de miliarde. Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS, după extinderea bazei, sunt şi ele cu un semn de întrebare în lipsa unei fundamentări din care să înţelegem cum s-a ajuns la această cifră”, a declarat Radu Burnete, directorul executive al Concordia.

El a adăugat că experienţa din 2023 arată că, deşi Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget doreşte, dacă el este construit pe estimări şi prognoze nerealiste în privinţa veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe şi impozite.

” Aceştia vor fi chemaţi din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creşteri de taxe şi impozite”, a mai spus Radu Burnete.

În acelaşi timp, Concordia consideră că unele dintre măsurile fiscal-bugetare din jurul acestui buget ridică şi ele semne de întrebare: Guvernul doreşte să restrângă din nou aria de deductibilitate a sponsorizărilor deşi acest sistem a generat foarte multe beneficii sociale la costuri foarte mici; fondul de tranziţie deşi alimentat din supraimpozitarea companiilor din energie este gol în proiectul de buget; plafoanele pentru Rabla scad semnificativ descurajând aceste programme, deşi banii din Fondul de Mediu nu pot fi realocaţi spre alte zone bugetare; impozitul pe cifra de afaceri rămâne cu neclarităţi semnificative şi există inclusiv decizii fiscale care vor avea efect retroactiv.

De asemenea, se înăspresc pedepsele pentru evaziune, ceea ce în sine este foarte bine, dar în lipsa reformării şi digitalizării ANAF instituţia va deveni mai opresivă tot cu bunii contribuabili, nu cu evazioniştii.

Directorul executiv al Concodia subliniază că dialogul social şi consultarea ar fi rezultat într-un buget mai realist, de care mediul de afaceri şi societatea să nu se teamă, dar asta nu se poate face în cele 24 de ore pe care confederatia le-a avut la dispoziţie.

”Guvernul continuă să nu-i ia în serios pe cei care produc până la urmă bunăstarea din România, angajaţii şi angajatorii. Noi ne luăm în serios rolul şi vom publica în perioada următoare propriile analize şi opinii chiar dacă măsurile şi bugetul vor fi fost adoptate déjà ”, a încheiat Radu Burnete.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO