ZF 24

Raiffeisen Bank a încheiat un acord special cu oligarhul rus Oleg Deripaska prin care vor fi ocolite sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru finalizarea unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro

Raiffeisen Bank a încheiat un acord special cu oligarhul...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.12.2023, 14:02 12757

Raiffeisen Bank International din Austria a încheiat un acord complex de schimb de active cu Oleg Deripaska - operaţiune menită să evite sancţiunile UE - pentru a-i oferi oligarhului rus o sumă în valoare de 1,5 miliarde de euro, plătită în ruble, conform Financial Times.

Într-o declaraţie de marţi, RBI a precizat că filiala rusă a băncii va face plata în numerar către Deripaska în schimbul participaţiei de 28% pe care acesta o deţine la Strabag din Austria, una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa.

Participaţia lui Deripaska la Strabag - deţinută prin intermediul companiei sale Rasperia - a fost îngheţată anul trecut de UE în urma presupusei complicităţi a miliardarului în războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina.

„În realizarea acestei tranzacţii, RBI a respectat şi va continua să respecte cu diligenţă toate cerinţele de sancţionare", a declarat banca într-un comunicat.

Filiala rusă a RBI va transfera participaţia Rasperia în Strabag către compania-mamă prin intermediul unui dividend în natură, a adăugat banca. Acest lucru va necesita ca filiala să obţină o aprobare specială din partea Kremlinului.

RBI a obţinut profituri uriaşe în urma demarării războiului dintre Rusia şi Ucraina, datorită poziţiei sale speciale, fiind cel mai mare creditor european care a rămas în Rusia.

Restricţiile din ce în ce mai severe impuse de Moscova asupra întreprinderilor străine care operează pe teritoriul său au forţat RBI să-şi cedeze o foarte mare parte din câştiguri statului rus.

Deripaska a fost unul dintre foarte puţinii oligarhi din Rusia care a criticat public războiul Moscovei cu Kievul în fazele sale timpurii - deşi într-un mod indirect. Cu toate acestea, pe măsură ce represiunea internă a lui Vladimir Putin împotriva disidenţei a devenit tot mai puternică, Deripaska a devenit mai puţin vocal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO