ZF 24

Război în Israel. Tel Avivul îşi consolidează forţele în apropiere de Fâşia Gaza pentru următoarea fază a conflictului cu organizaţia Hamas

Război în Israel. Tel Avivul îşi consolidează...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.10.2023, 12:15 229

Armata israeliană construieşte o bază lângă Fâşia Gaza pentru a găzdui zeci de mii de soldaţi, în timp ce oficialii militari se pregătesc pentru următoarea fază a conflictului cu Hamas, raportează Bloomberg.

„Israelul va răspunde foarte sever şi agresiv. Vor fi mai multe pierderi de vieţi omeneşti", a declarat marţi, la Tel Aviv, Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene şi locotenent-colonel, în faţa jurnaliştilor. 

Israelul nu a declarat că va trimite trupe în Gaza, deşi comentatorii susţin că aceasta va fi următoarea mutare a Tel Avivului. Ultima incursiune israeliană majoră în Gaza a avut loc în 2014. Aceasta a durat şapte săptămâni şi a dus la uciderea a peste 2.000 de palestinieni şi a zeci de israelieni.

Israelul a mobilizat 300.000 de rezervişti - un număr record pentru istoria statului - după ce gruparea Hamas a lansat un atac în sudul ţării, care a ucis peste 900 de persoane şi a dus la capturarea unui număr necunoscut de cetăţeni. Incursiunea a marcat cel mai mare eşec al serviciilor de informaţii ale Israelului din ultimii 50 de ani.

În pofida eficienţei recunoscute a defensivei statului Israel, armata ţării are unele minusuri în ceea ce priveşte calitatea echipamentelor militare, a declarat Hecht. El a avertizat că ar putea exista erori atunci când vine vorba de lovirea ţintelor din Gaza.

SUA a declarat că va trimite ajutor militar Israelului pentru a uşura unele dintre presiuni.

Hecht nu a vrut să dezvăluie câţi ostatici sunt ţinuţi în Gaza, dar a spus că numărul acestora este de ordinul zecilor. Armata a înfiinţat un centru de criză condus de doi generali, dedicat ostaticilor şi altor probleme civile, potrivit acestuia.

Infiltrarea de luni a unui număr mic de persoane în nordul Israelului a fost desfăşurată de luptători palestinieni ai Jihadului Islamic, nu de Hezbollah, conform spuselor lui Hecht. 

Oficialii militari ai Israelului sunt îngrijoraţi de o potenţială alianţă între forţele Hamas şi cele Hezbollah, deoarece ambele grupări primesc finanţari din partea Iranului, fiind posesoarele, potrivit oficialilor israelieni, a unor echipamente militare foarte performante.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO