ZF 24

Războiul din Gaza distruge economia Tel Avivului: Banca Israelului estimează costul total al războiului la 53 de miliarde de dolari

Războiul din Gaza distruge economia Tel Avivului: Banca...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.11.2023, 13:36 212

Banca centrală a Israelului a prezentat cea mai detaliată evaluare de până acum a implicaţiilor economice ale războiului cu Hamas, în timp ce instituţia continuă să se abţină de la reducerile ratei dobânzii în favoarea stabilizării pieţelor, scrie Bloomberg.

O perspectivă actualizată a departamentului de cercetare al băncii a estimat „efectul brut" al conflictului asupra Israelului la 198 de miliarde de shekeli (53 de miliarde de dolari), cheltuielile pentru apărare reprezentând mai mult de jumătate din total. Preţul fiscal al războiului a fost estimat anterior la 180 de miliarde de shekeli în 2023-2024 de către Leader Capital Markets, Ministerul de Finanţe afirmând că războiul comportă costuri de aproape 270 de milioane de dolari în fiecare zi.

De asemenea, echipa de cercetare internă a Băncii Israelului şi-a redus proiecţiile de creştere economică, aşteptându-se în prezent ca produsul intern brut să crească cu 2% în acest an şi anul viitor - faţă de estimările anterioare de 2,3% în 2023 şi 2,8% în 2024. Ministerul de Finanţe are aceeaşi prognoză privind PIB-ul pentru acest an, cu o creştere ceva mai slabă în viitor.

În paralel cu noile previziuni de luni, comitetul monetar a lăsat rata cheie la 4,75%, în conformitate cu toate previziunile. Shekel-ul s-a tranzacţionat mai puternic faţă de dolar după anunţ.

În urma deciziei, guvernatorul Amir Yaron a avertizat că „ramificaţiile fiscale" ale războiului vor dăinui pe termen mediu, îndemnând guvernul la prudenţă în timpul elaborării noului buget.

În Israel se desfăşoară o dezbatere privind modificările aduse bugetului actual, oficialii băncii centrale criticând reticenţa guvernului de a elimina cheltuielile pentru programele religioase şi pentru coloniile din Cisiordania, într-un moment de maximă tensiune bugetară generat de război.

Cel mai grav conflict armat din Israel din ultima jumătate de secol a distrus economia statului, paralizând multe întreprinderi, zdruncinând cererea de consum şi secătuind piaţa forţei de muncă, în urma unui atac al Hamas din Gaza, la 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane.

Cabinetul urmează să se reunească în cursul zilei de luni pentru a discuta un plan fiscal revizuit pentru 2023, care ar urma să crească cheltuielile cu 30 de miliarde de shekeli, mare parte din acestea urmând să fie finanţate din datorii.

Între timp, tensiunile legate de alocările speciale s-au accentuat între premierul Benjamin Netanyahu şi rivalul său politic, fostul ministru al apărării Benny Gantz, care a format recent un guvern de uniune naţională pe durata războiului. Gantz a declarat că partidul său va trebui „să se gândească la paşii pe care îi va face în viitor" dacă finanţarea discreţionară va fi continua să facă parte din noul plan bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO