ZF 24

Războiul din Israel atinge noi cote de tensiune: întrebarea este cine a bombardat spitalul din Gaza, unde sunt peste 500 de morţi. Biden a ajuns la Tel Aviv

Războiul din Israel atinge noi cote de tensiune:...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.10.2023, 12:50 408

Preşedintele Joe Biden a sosit miercuri la Tel Aviv, încercând să consolideze angajamentul SUA faţă de Israel şi să împiedice extinderea războiului împotriva grupării Hamas, scrie Bloomberg.

Biden a ajuns la Tel Aviv în urma unui bombardament masiv care a avut loc marţi seară la un spital din oraşul Gaza, soldat cu moartea a cel puţin 500 de persoane, ceea ce a dus la un schimb de acuzaţii dure între Israel şi Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Isaac Herzog l-au întâmpinat pe Biden la aeroportul Ben Gurion.

Iniţial, Biden a prevăzut călătoria şi ca o oportunitate de a asigura asistenţă umanitară suplimentară pentru civilii palestinieni după incursiunea sângeroasă a Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Cu toate acestea, explozia de la spital a pus în pericol atât această misiune, cât şi stabilitatea regională. 

La Tel Aviv, Biden va sta de vorbă cu Netanyahu şi consilierii săi înainte de o discuţie mai amplă cu cabinetul de război al Israelului pentru a stabili nevoile de factură militară ale ţării.

Ulterior, preşedintele american este aşteptat să se întâlnească cu familiile victimelor israeliene, inclusiv cu rudele celor care sunt ţinuţi ostatici în Gaza. 

În timpul incursiunii de pe 7 octombrie - considerată cel mai grav eşec al serviciilor de informaţii israeliene din ultimii 50 de ani - militanţii Hamas au năvălit în oraşe, comunităţi şi baze militare israeliene, ucigând peste 1.400 de persoane şi răpind alte 200.

Mii de palestinieni au fost ucişi în Gaza de când armata israeliană a răspuns cu atacuri aeriene în masă. Este de aşteptat ca Israelul să planifice în curând un atac terestru, Netanyahu jurând să distrugă complet Hamas ca organizaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO