ZF 24

Războiul dintre Isreal şi Hamas afectează piaţa ţiţeiului: Preţul petrolului coboară în timp ce Tel Avivul continuă să amâne invazia terestră din Gaza

Războiul dintre Isreal şi Hamas afectează piaţa...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.10.2023, 12:01 205

Preţul petrolului a scăzut, urmărind pierderile de pe pieţele bursiere, în timp ce Israelul continuă să amâne invazia terestră din Gaza, pe fondul eforturilor diplomatice de a asigura eliberarea mai multor ostatici, raportează Bloomberg.

Referinţa globală Brent a scăzut sub 92 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate s-a tranzacţionat aproape de 87 de dolari, după două săptămâni consecutive de creşteri. Israelul a avertizat că Hezbollah, grupare susţinută de Iran, riscă să atragă Libanul vecin în război, chiar dacă a continuat raidurile aeriene violente asupra Hamas în Gaza. Peste 60.000 de persoane din Israel au fost evacuate de-a lungul graniţei cu Libanul.

Brent-ul a crescut cu aproximativ 8% de la atacul din 7 octombrie, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că războiul dintre Hamas şi Israel va atrage şi alte naţiuni în conflict, inclusiv Libanul, Iranul şi, eventual, SUA. Orientul Mijlociu furnizează aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, iar principalele riscuri pentru piaţă sunt ca Washingtonul să intensifice controalele de conformitate privind petrolul iranian sancţionat şi ca Teheranul să întrerupă rutele de transport maritim cheie.

O ofensivă terestră a Israelului în Fâşia Gaza, aşteptată pe scară largă, a fost amânată - datorită presiunilor exercitate de Occident - pentru a câştiga timp în scopul eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas, desemnat grup terorist de către SUA şi Uniunea Europeană. O mamă americană şi fiica ei au fost eliberate vineri prin medierea Qatarului.

Creşterea preţului la petrol „încetineşte în timp ce accentul pus pe ajutorul umanitar şi pe asigurarea eliberării ostaticilor sugerează că o potenţială invazie terestră din partea Israelului poate aştepta", a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG Asia Pte. „Acest lucru ar putea să limiteze riscurile unei noi escaladări, cel puţin pentru moment".

Traderii de petrol şi-au reiterat predicţiile în mod optimist în contextul războiului, fondurile speculative sporindu-şi pariurile combinate în săptămâna încheiată la 17 octombrie că Brent şi WTI vor creşte, potrivit datelor bursiere publicate vineri. Volatilitatea petrolului a crescut şi ea săptămâna trecută.

Ţiţeiul ar putea câştiga peste 10 dolari pe baril dacă criza din Orientul Mijlociu se agravează, au declarat într-o notă analiştii de la RBC Capital Markets LLC, inclusiv Michael Tran. Cu toate acestea, durata şi sustenabilitatea unei astfel de creşteri nu sunt deloc sigure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO