ZF 24

Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services and Advisory Leader, Mazars: România a înregistrat 110 tranzactii în 2023, cu un volum de 4 miliarde euro, dublu fată de 2022. Suntem locul 3 în regiune după Polonia şi Austria

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services and...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 14:35 85

Piata de M&A este complementară şi potentiază piata de capital, iar România a avut anul trecut circa 110 tranzactii, cu un volum de 4 miliarde euro, dublu fată de 2022, a declarat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services and Advisory Leader, Mazars în cadrul conferintei ZF CApital Market 2024.

”România a început să aibă tranzactii mari şi foarte mari, cum a fost cazul Profi Rom Food. În regiune,  Polonia e la 10 miliarde euro, la egalitate cu Austria, iar pe trei este România, cu 4 miliarde euro. Suntem locul trei în regiune. În creştere. Este nevoie de companii care să se listeze, să atragă interesul investitorilor”.

Potrivit unui studiu Mazars, 62% din investitorii din regiune sunt din afara CEE, şi suntem singura zonă care a avut o creştere a interesului investitorilor în ultimul an.

Investitiile din afara CEE se ridică la 23 miliarde euro, la o piată de 37 miliarde euro, pe baza tranzactiilor anuntate şi valori estimate. Piata este de fapt mai mare.

Cei mai multi investitori din regiune sunt germani, iar cele mai mari valori vin din SUA, din  private equity, peste 4 miliarde dolari, mai ales spre Polonia şi Austria.

În România, cei mai multi investitori vin din Franta, UK şi Germania, iar ca valoare pe primul loc este Olanda, Germania, Turcia, Cipru. 

Ce a mai declarat Răzvan Butucaru:

Piata de M&A oferă diversificare şi creează candidate pentru piata de capital.

Sunt investitori care se duc în zona tehnologiei, private equity, iar apoi exitul se poate face pe bursă

România a avut cam 110 tranzactii in 2023, cu 4 miliarde euro, dublu fată de 2022.

Estimăm pentru 2022-2023 un multiplicator de 6,7  în CEE fată de 11,4 în Europa de Vest. Multiplicatorii sunt în scădere uşoară, explicabil prin creşterea ratei dobânzilor.  În sectorul tehnlogiei vorbim de multiplu de 11-15, fiind singurul în creştere, şi arată interesul investitorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO