ZF 24

Republica Moldova va primi energie de la viitoarele reactoare nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Director Energocom, Republica Moldova: Ne propunem să consolidăm parteneriatul cu Nucleaelectrica, să diversificăm sursele de energie şi să avem surse de energie stabile

Republica Moldova va primi energie de la viitoarele...

Autor: Roxana Rosu

18.07.2023, 15:36 246

Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat un memorandum care vizează livrarea de energie din viitoarele Unităţi 3 şi 4 de la centrala Cernavodă către reţeaua din Moldova.

"Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic si atat al Romaniei cat si al Republicii Moldova, precum şi pentru decarbonizarea ţărilor. Prin punerea în funcţiune comercială a încă două reactoare CANDU şi prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României şi, simultan, poate sprijini Republica Moldova şi alte ţări din regiune. În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităţilor 1 şi 2, din exploatarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda şi din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piaţă şi aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România”,a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Colaborarea dintre cele două ţări are ca scop şi asigurarea securităţii energetice a consumatorilor din Republica Moldova.

"Anul trecut, într-o situaţie complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure ţara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie şi să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare", spune Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A.

La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică şi se estimează că va creşte la aproximativ 17% în statele membre ale IEA.

 În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră.

Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

România şi-a propus reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030, reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030, eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe bază de cărbune până în 2032 şi înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

Proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica sunt estimate la peste 12 miliarde de euro, inclusiv pentru retehnologizarea Unităţii 1, punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO