Reţele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) modernizează staţia de transformare Năvodari şi liniile electrice de medie tensiune din zonă, în cadrul a două proiecte cu valoare totală de 67 de milioane de lei.
Proiectele vor fi finanţate atât din fonduri proprii, cât şi din granturi europene atrase prin Fondul de Modernizare, şi vizează creşterea rezilienţei reţelei, având în vedere viitoarele necesităţi de consum. Instalaţiile energetice deservesc în prezent circa 27.500 de clienţi.
"Modernizarea staţiei de transformare Năvodari marchează un moment semnificativ în eforturile noastre continue de a consolida fiabilitatea, rezilienţa şi eficienţa infrastructurii electrice din zonă. Prin investiţia în tehnologii avansate şi practici durabile, ne propunem să răspundem nevoilor în schimbare ale clienţilor noştri şi să contribuim la un viitor energetic curat şi sustenabil în faţa provocărilor climatice tot mai frecvente şi intense," a declarat Mihai Peşte, Director General Reţele Electrice.
Compania a început deja lucrările de modernizare la staţia de transformare, proiect de 20 milioane de lei, finanţat din fonduri proprii. Lucrările sunt prevăzute să dureze circa 24 luni, cu perturbări minime ale serviciilor de distribuţie de energie electrică.
Proiectul de modernizare a liniilor electrice de medie tensiune are o valoare de aproape 48 de milioane de lei cu TVA, din care circa 31,5 milioane de lei fără TVA finanţată prin granturi europene. Contractul cu Ministerul Energiei pentru finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare a fost semnat în luna august a anului trecut.
Companiile Reţele Electrice au lansat o procedură publică pentru atribuirea contractului ce vizează cea mai mare parte a lucrărilor, în valoare de circa 38,7 milioane de lei fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor pe platforma electronică de achiziţii publice este 20 martie.
Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.