ZF 24

România exportă lactate de 100 mil. €, dar rămâne pe deficit

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.01.2015, 00:07 854

Exporturile de lapte şi produse lactate au crescut de patru ori în criză, ajungând în primele zece luni ale anului trecut la 89 de milioane de euro, depăşind nivelul întregului an 2013, arată calculele ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, conform estimărilor ZF, exporturile de lactate au ajuns la 100 mil. euro în 2014, un nivel record pentru această industrie. Cu toate aces­tea, industria lactatelor rămâne pe deficit extern, importurile fiind de 220 mil. euro în primele zece luni ale anului trecut.

În criză, s-au închis peste 100 de fabrici de lactate în România, în timp ce un singur jucător mare a investit într-o fabrică de la zero pe plan local. Cea mai mare investiţie în domeniu din ultimii ani este fabrica Olympus din Braşov, construită cu 75 mil. euro, de unde pleacă 75% din producţie în zece ţări, acesta fiind şi cel mai mare exportator din domeniu. Piaţa lactatelor este estimată la peste un miliard de euro anual, însă circa 40% reprezintă piaţa nefiscalizată, conform ultimelor estimări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO