ZF 24

Romania Libera: Executarea firmelor vine prin e-mail

09.10.2007, 10:19 14

Fiscul le va putea trimite contribuabililor rau-platnici, prin e-mail, titluri executorii, somatii de plata si adrese de infiintare a popririi. Masura a fost dispusa prin Ordinul nr. 1364/2007 al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, publicat ieri in Monitorul Oficial. Actele administrative in cauza, emise prin intermediul mijloacelor informatice, in procesul de colectare a creantelor fiscale, sunt valabile fara semnatura si stampila administratiilor si directiilor financiare emitente.

Prin e-mail va fi transmisa, de asemenea, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, care va consemna: debitele firmei, perioadele in care acestea au fost inregistrate, numarul zilelor de intarziere la plata si majorarile de intarziere. Impotriva deciziei contribuabilii pot face contestatie la organul fiscal emitent, in 30 de zile de la data primirii e-mail-ului. Un exemplar al deciziei referitoare la obligatiile de plata va ramane la dosarul fiscal al firmei.

Titlul executoriu expediat prin e-mail va evidentia, la randul sau, natura obligatiilor de plata, volumul lor si termenul de plata expirat. Impotriva acestui titlu contribuabilul persoana juridica va putea face contestatie la instanta judecatoreasca, in termen de 15 zile de la comunicare sau de la luarea la cunostinta. Un exemplar al titlului executoriu se va regasi in dosarul de executare al datornicului.

Inainte de expedierea titlului executoriu, Fiscul va proceda insa la trimiterea unui e-mail cu somatia de plata, prin care debitorului i se acorda un termen de 15 zile pentru achitarea sumelor pentru care scadenta a expirat. Cititi mai multe pe site-ul www.romanialibera.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO