ZF 24

Romania, pe locul 68 din 162 intr-un clasament al libertatii economiei

15.01.2008, 12:36 12

Romania a coborat in acest an o pozitie, pe locul 68, in clasamentul anual privind libertatea economiei realizat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, desi punctajul obtinut s-a imbunatatit usor, ca urmare a unei evaluari mai favorabile privind piata monetara si climatul de investitii, informeaza Mediafax.

Indicele libertatii economiei cuprinde 157 de tari si surprinde gradul de libertate la nivelul mai multor sectoare economice, precum comertul, mediul de afaceri, investitiile sau drepturile de proprietate.

Astfel, economia Romaniei este libera in proportie de 61,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decat ponderea inregistrata in 2007. Imbunatatirea punctajului obtinut reflecta rezultatele mai favorabile ale evaluarii in ceea ce priveste libertatea pietei monetare si a climatului de investitii.

La nivel european, Romania ocupa locul 30 din 41 si se situeaza sub media regionala in functie de punctajul obtinut.

Romania inregistreaza un nivel ridicat al libertatii in sectorul de afaceri, fiscal si comercial. Autorii raportului amintesc ca impozitul pe venit si pe profitul companiilor este de 16% si arata ca veniturile totale din impozite au o pondere ridicata la formarea Produsului Intern Brut (PIB).

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO