ZF 24

Şeful Eurobank vine să discute cu Isărescu despre Bancpost

Christos Megalou

Christos Megalou

Autor: Razvan Voican

04.11.2013, 20:24 2149

Christos Megalou, 54 de ani, CEO al grupului Euro­bank controlat de statul elen prin Fondul de Stabilitate Finan­ciară, face săptămâna aceasta o vizită la Bucureşti, având pe agendă şi o întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Un subiect fierbinte de discutat: ce opţiuni există pentru Bancpost, filiala locală a grupului elen, în condiţiile în care pe de o parte Eurobank se pregăteşte de privatizare, iar pe de alta Comisia Europeană le-a cerut celor patru mari bănci elene Alpha, NBG, Piraeus şi Eurobank să oprească finanţarea subsidiarelor din regiune.

Megalou a fost numit în funcţia de CEO al Eurobank în iunie anul acesta după ce banca fusese recapitalizată exclusiv cu ajutorul Fondului de Stabilitate. Expert în investment banking, el a fost recrutat de la Credit Suisse şi are ca misiune principală gă­sirea unui investitor strategic care să readucă Eurobank în sectorul privat.

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

Bancpost, care are o experienţă de 22 de ani de operaţiuni, este unul dintre cele mai puternice branduri bancare locale. Din cauza crizei dramatice prin care a trecut Grecia banca a ajuns în situaţia bizară ca acţionarul său majoritar Eurobank să fie practic naţionalizat. Din acest punct de vedere privatizarea Bancpost cu grecii de la Eu­robank de la începutul anilor 2000 poate fi considerată un eşec nefericit din moment ce acţionarul străin „strategic“ a devenit o sursă de incertitudini şi de dificultăţi pentru banca locală, în locul susţinerii aşteptate.

Rămâne de văzut ce opţiuni ar putea aduce Megalou pe masa lui Isărescu. Managementul Bancpost a menţionat încă din raportul anual pe 2012 că banca locală nu mai contează pe sprijinul financiar al „mamei“, iar ultimele informaţii de pe piaţă indică faptul că Bancpost realmente este lăsată să se descurce cu finanţarea pe cont propriu, mizând în primul rând pe o bază de depozite foarte preţioasă.

O eventuală decizie strategică privind soarta Bancpost şi a celorlalte subsidiare ale Eurobank din regiune ar putea fi determinată de tatonările grecilor pentru găsirea unui investitor. Acesta ar putea fi interesat doar de banca din Grecia. O altă opţiune ar putea fi vânzarea filialelor, la pachet sau separat. În România Bancpost este o bancă mare, iar preluarea acesteia de către un jucător existent pe piaţă s-ar putea dovedi descurajantă. Un scenariu vehiculat pe piaţă vizează şi un schimb de filiale între băncile elene care sunt prezente pe mai multe pieţe din regiune. Surse de pe piaţă vorbeau la începutul toamnei despre un posibil aranjament între Eurobank şi Piraeus.

Bancpost ar putea beneficia de o poziţie mai puternică în toate aceste discuţii de strategie în condiţiile în care preşedintele său executiv Anthony Hassiotis a fost însărcinat recent cu coordonarea subsidiarelor Eurobank din Balcani, incluzându-le pe cele din Bulgaria (unde a fost şi CEO) şi Serbia.

Hassiotis este considerat unul dintre cei mai experimentaţi şefi de bancă de pe piaţa locală, însă incertitudinile şi blocajele de la Atena nu i-au permis să arate prea multe în primul an de mandat de CEO al Bancpost.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO