ZF 24

Şeful Supravegherii din BNR: Pierderile din sistemul bancar ar putea doborî un nou record anul acesta, după maximul de 2,3 mld. lei din 2012

Şeful Supravegherii din BNR: Pierderile din sistemul bancar ar putea doborî un nou record anul acesta, după maximul de 2,3 mld. lei din 2012

Autor: Ovidiu Tempea

29.11.2014, 20:57 656

"Pe fondul provizioanelor mari care s-au înregistrat, şi vă spun că mai urmează multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, la seminarul EU-Cofile organizat de Apha Bank, BNR şi ARB.

Şeful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an să depăşească rezultatul negativ record înregistrat în 2012, de 2,34 miliarde lei.

În urma procesului demarat în luna aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborât de la 22,3% la 15,3%, însă oficialul băncii centrale susţine că această scădere trebuia să fie şi mai abrubtă, chiar sub 10%.

"Sunt unii care n-au făcut restructurarea protofoliului de neperformante aşa cum am cerut şi au termen limită 30 noiembrie", a explicat Cinteză.

El a adăugat că în unele cazuri nu a vrut să forţeze scoaterea în afara bilanţului, întrucât instituţiile de credit voiau să urmăreasscă în continuare acele garanţii şi existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se făcea oricum mai greoi.

După primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborât la 209 milioane lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere la septembrie.

Citeză a arătat că BNR acceptă un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restanţe mai mari de 90 zile aflate în insolvenţă doar pentru băncile care au demonstrat că pot executa garanţiile de acel tip în cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau există un plan ferm de restructurare, acceptat de judecător şi aprobat de creditor.

"Ce a obţinut Volksbank cu procentul ăla nemaipomenit de bun obţinut la vânzare puţini au înţeles că nu trebuie luat ca reper. Noi credem că acum ce poate să se obţină este cel mult 10%", a explicat Cinteză.

El a arătat că piaţa este suprasaturată de oferta de active neperformante în acest moment, iar nivelul de recuperare a scăzut puternic.

În vara acestui an, Volksbank a vândut credite neperformante în sumă de 500 de milioane euro pentru circa 100 de milioane euro, reprezentând un grad de recuperare de circa 20%. Gradul de recuperare este ridicat şi pentru că aproximativ 85% erau credite ipotecare de retail.

El a precizat că pentru firmele aflate în insolvenţă gradul mediu de recuperare se plasează la 6-7%.

"Numărul insolvenţelor a început să scadă. Dacă se reuşeşte crearea acestei baze de date cu administratorii şi acţionarii care au băgat firme în insolvenţă, sportul ăsta naţional o să se diminnueze. Una din şapte firme intră în insolvenţă şi doar 2% ies din procedură, restul se duc în faliment", a continuat Cinteză.

El s-a arătat mulţumit de primele patru bănci ca mărime din sistem, care nu au probleme cu modul în care trebuie să provizioneze, mai cu seamă pentru primele două din sistem, care au aplicat foarte strict recomandările băncii centrale.

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, care a avut în ultimii ani un grad mai redus de credite neperformante, Cinteză a explicat că acesst lucru se datorează faptului că portofoliu a fost constituit din credite de valoare mică medie acordate unu număr larg de debitori.

Pe de altă parte, Cinteză a arătat că existe şi bănci care n-au înţeles sau n-au vrut să aplice recomandările BNR.

"O bancă a venit cu grad de acoperire de 30% cu provizioane a creditelor neperformante de la firmele în insolvenţă (...) Dacă nu se rezolvă şi nu ne confrmă până marţi că şi-au rezolvat problema, de marţi începând li se va sista dreptul de a atrage depozite", a adăugat şeful supravegherii BNR.

În opinia lui Cinteză, marea problemă a sistemului va rămâne în continuarea insolvenţa companiilor debitoare.

Concomitent cu scoaterea în afara bilanţului sau provizionării reditelor neperformante, solvabilitatea sistemului a urcat la 17,1%, de la 15,5% la finele anului trecut

AFACERI DE LA ZERO