• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
ZF 24

Şeful UNSICAR: BNR nu susţine limitarea comisioanelor brokerilor

Şeful UNSICAR: BNR nu susţine limitarea comisioanelor brokerilor

Bogdan Andriescu. Foto: Silviu Matei

Autor: Andra Oprescu

13.10.2014, 00:03 219

Preşedintele UNSICAR (Uniunea Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România) Bogdan Andriescu susţine că afirmaţiile recente ale specialiştilor BNR care fac referire la „o mai bună administrare a costurilor de distribuţie directe şi indirecte“ au o semnificaţie mai largă şi nu trebuie interpretate ca un îndemn de plafonare a comisioanelor brokerilor.

BNR a menţionat într-un raport publicat recent necesitatea reducerii costurilor de distribuţie ale asigurătorilor, motivând acest lucru prin faptul că raportul dintre indemnizaţiile brute plătite şi primele brute subscrise pentru asigurările generale a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. „BNR nu susţine limitarea comisioanelor brokerilor. BNR spune că ar trebui ca asigurătorii să acorde o atenţie mai mare cheltuielilor de distribuţie directe şi indirecte. Prin administrarea costurilor directe se înţelege o renegociere a comisioanelor directe, se iau în calcul şi comisioanele agenţilor asigurătorilor, costurile cu personalul propriu care vinde direct poliţe împreună cu cheltuielile aferente acestora, sedii, logistică, rechizite, softuri precum şi costurile aferente întreţinerii de site-uri. Prin costuri indirecte se pot înţelege contracte de reasigurare, reclame, promoţii, costuri cu personalul administrativ“, a comentat Andriescu, şeful UNSICAR.

El a susţinut în repetete rânduri că în nicio ţară europeană comisionul de intermediere nu este limitat la un anumit nivel. În plus, el consideră că măsura ar afecta concurenţa dintre firme, ar reduce gradul de cuprindere în asigurare a parcului auto şi ar împiedica accesul la consultanţă al clienţilor.

Industria de asigurări a raportat pierderi record de 1,28 miliarde de lei anul trecut, iar în primul semestru afacerile au rămăs în teritoriu negativ, pierderea agregată fiind de 54 milioane de lei. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus la finalul lunii august un proiect de normă în care vizează plafonarea la maximum 10% a comisionului plătit companiilor de brokeraj pentru intermedierea poliţelor RCA, ceea ce a stârnit controverse majore.

Brokerii au devenit canalul de vânzare pe care mizează cel mai mult asigurătorii şi au intermediat în primul semestru 55% din poliţele de 4 miliarde de lei vândute de asigurătorii locali în perioada ianuarie-iunie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787