ZF 24

Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie, a cumpărat un parc fotovoltaic în Salonta, judeţul Bihor, ajungând la un portofoliu de şase astfel de proiecte de energie

Simtel Team, companie românească de inginerie şi...

Autor: Roxana Rosu

04.03.2024, 10:36 1763

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a BVB, a cumpărat Oasis Green Energy 3, companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic în Salonta, judeţul Bihor, ajungând la un portofoliu de şase astfel de parcuri.

„Preluarea companiei de proiect din Salonta face parte din strategia Simtel de dezvoltare pe termen lung a propriului portofoliu de parcuri fotovoltaice în vederea producerii şi vânzării de energie electrică. Această investiţie nu doar că extinde capacitatea noastră de producţie şi diversifică portofoliul nostru energetic, dar reflectă şi viziunea noastră de a juca un rol cheie în tranziţia României către o economie verde. Vom continua procesul de identificare a unor astfel de oportunităţi şi proiecte pe care să le aducem în portofoliul nostru, obiectivul principal fiind de a diversifica sursele de venituri ale grupului, precum şi de a oferi un flux de numerar stabil”, a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team, firmă fondată în 2010 de trei antreprenori români , Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău.  

Prin intermediul tranzacţiei, Simtel va prelua un proiect gata de implementare (ready to build) cu o capacitate instalată planificată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor). Proiectul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 70.000 mp şi deţine toate autorizaţiile necesare pentru a demara deja implementarea acestuia. O parte din lucrările necesare, precum cele de racordare la reţeaua naţională de energie, sunt deja finalizate.

Simtel estimează că proiectul va fi finalizat integral în următoarele şase luni.

Parcul de la Salonta va genera anual aproximativ 6,5 GWh şi va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu aproximativ 4.000 de tone pe an. Tranzacţia a fost finanţată din surse proprii.

Simtel deţine şase astfel de parcuri, aflate în diverse stadii de implementare, în Pleşoiu, unde a fost finalizată prima fază a proiectului în august 2023, Anina, Ianca, Giurgiu, Mangalia şi Salonta. La momentul finalizării lucrărilor pentru toate proiectele, acestea vor avea o putere instalată totală de aproximativ 75 MWp DC şi vor genera anual o producţie de circa 100 GWh.

Simtel Team a înregistrat în 2023 la nivel consolidat o cifră de afaceri de 295,6 milioane de lei, în creştere cu 112%, şi un profit net de 27,4 milioane de lei, cu 115% peste anul anterior. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO