ZF 24

Sistemul bancar european a trecut testul de stres fără prea mari emoţii: doar o singură bancă a picat testul

Sistemul bancar european a trecut testul de stres fără...

Autor: Anelis Baciu

29.07.2016, 23:49 3272

Autoritatea Bancară Europeană a făcut publice rezultatele testelor de stres derulate la nivelul sistemului bancar în această seară, acestea indicând că băncile europene sunt destul de bine capitalizate şi ar putea face fără mari probleme unor şocuri.

Potrivit rezultatelor, sistemul bancar avea la finalul anului trecut o rata a solvabilităţi de 13,1%, iar în scenariu negativ aceasta ar urma să scadă la 9,4%, nivel peste cerinţa minimă de 4,5%.

Doar o singură bancă, respectiv instituţia italiană Monte Paschi, a picat testul în scenariul advers, înregistrând o rată a solvabilităţii negativă. Rezultatul Monte Paschi nu este surprinzator, în conditiile în care banca italiană a picat si testul din 2014.

 Pe de altă parte, Royal Bank of Scotland, Allied Irish Banks, au înregistrat cele mai mari pierderi de capital în cazul unui scenariu advers, dar nu au intra sub limita minimă legală.

Ce s-a testat?

În cadrul exerciţiului de stres s-a urmărit testarea solidităţii financiare a băncilor europene. 51 de bănci care controlează 70% din sectorul bancar european au fost supuse testului care a cuprins două scenarii, însă, nicio bancă din Portugalia, Cipru sau Grecia nu este suficient de mare pentru a fi inclusă în teste.

Scenariul de bază a presupus că activitatea economică va creşte, deşi nu într-un ritm spectaculos, în timp ce scenariul advers a luat în calcul apariţia unei recesiuni care să ducă la creşterea volumul de credite neperformante ale băncilor şi implicit la înrăutăţirea profitabilităţii. Implicaţiile Brexitului nu au fost luate în calcul în scenariul advers.

Testele organizate de BCE sunt menite să transparentizeze sistemul bancar, în condiţiile în care zona euro a cunoscut o perioadă dificilă în ultimii ani, care a afectat şi sistemul ban­car. Băncile care au picat testul au la dispoziţie o perioadă pentru a acoperi deficitul de capital.

În 2014, când EBA a efectuat ultimele teste de stres, cinci bănci europene care sunt prezente pe piaţa locală, din Grecia, Italia şi Austria -  Eurobank (care deţine Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească), Piraeus Bank, Volksbank (preluată de Banca Transilvania) şi Veneto Banca au picat testele de stres, având un deficit de capital. Banca Comerciala Portughează (BCP), proprietarul Millenium Bank a ieşit de pe piaţă, iar Bank of Cyprus s-a alipit Marfin Bank şi este în process de exit de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO