ZF 24

Studiu Deloitte: Companiile din România se aşteaptă la îmbunătăţirea indicatorilor economici, dar rămân prudente, pe fondul gradului ridicat de incertitudine

Studiu Deloitte: Companiile din România se aşteaptă la...

Autor: Roxana Rosu

07.03.2024, 10:25 67

Companiile din România se aşteaptă la îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflaţia şi şomajul, dar par să aibă în continuare o abordare prudentă, pe fondul gradului ridicat de incertitudine, conform studiului Deloitte CFO Survey România 2024, realizat la sfârşitul anului trecut în rândul a peste 110 directori financiari (CFO).

Estimările privind creşterea economică s-au îmbunătăţit uşor, managerii aşteptându-se la o creştere medie a PIB-ului de 1,5% în acest an, nivel care este peste cel de 1,2% din anul precedent, însă mult sub prognozele instituţiilor internaţionale precum Comisia Europeană şi Banca Mondială. Cu toate acestea, directorii români sunt mai optimişti decât omologii lor din Europa Centrală, care se aşteaptă la o creştere economică medie de 1,1% în 2024.

„Mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România resimt un grad ridicat de incertitudine generată de factori externi companiei, aşadar sunt în continuare mai degrabă prudenţi, 84% dintre participanţii la studiu considerând că acum nu este un moment bun pentru a-şi asuma riscuri suplimentare care le pot afecta bilanţurile. Cu toate că două treimi dintre ei sunt optimişti în privinţa creşterii veniturilor, răspunsurile lor indică o preferinţă pentru consolidarea ariei de management al costurilor, pentru a putea menţine companiile într-o formă bună din punct de vedere financiar”, a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Majoritatea directorilor financiari din România participanţi la studiu (60%) se aşteaptă ca inflatia să îşi continue creşterea în acest an, dar previziunile lor s-au temperat semnificativ faţă de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%, deşi rămân mai mari decât cele mai recente prognoze ale BNR.

Majoritatea consideră că majorarea costurilor va continua să fie un factor de presiune pentru companii în 2024, în special costurile cu forţa de muncă (99%), cu producţia şi distribuţia (86%), cu transportul (78%) şi cu serviciile (73%). O schimbare semnificativă faţă de anul trecut este că 70% dintre CFO se aşteaptă acum la creşterea costurilor asociate impozitului pe profit, faţă de 22% în 2023, iar jumătate dintre ei se aşteaptă şi la creşterea costurilor asociate TVA, faţă de 27% anul trecut.

Un număr semnificativ mai mic de respondenţi se aşteaptă la creşterea costurilor de finanţare în acest an (55%, faţă de 88% în 2023). Sursele interne de finanţare rămân cele preferate de 55% dintre participanţii la studiu, iar împrumuturile bancare sunt considerate atractive de doar 21% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte şomajul, companiile din România sunt, de asemenea, destul de optimiste, aproape jumătate (46%) dintre participanţii la studiu fiind de părere că acest indicator va rămâne stabil în 2024, în creştere de la 33% anul trecut.

Intensificarea cadrului de reglementare este cel mai mare risc pentru companiile din România, sunt de părere 64% dintre CFO-ii participanţi la studiu, pondere dublă faţă de anul trecut şi semnificativ mai mare decât media europeană de 38%. Ceilalţi factori de risc sunt lipsa angajaţilor cu competenţele necesare (46%, în scădere semnificativă faţă de 63%, anul trecut), reducerea cererii interne (42%) şi a celei externe (34%), precum şi riscurile geopolitice (31%).

În contextul în care aceşti factori de risc creează un mediu caracterizat de un grad înalt de incertitudine, reducerea costurilor este prioritară pentru o treime dintre companii în acest an (37%). Celelalte arii de interes strategic pentru directorii financiari din România sunt creşterea organică (21%), digitalizarea (9%) şi expansiunea pe pieţele existente (8%).

Studiul Deloitte CFO Survey România 2024 a fost efectuat în perioada octombrie-decembrie 2023. Răspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la aproximativ 550 de directori financiari din 15 ţări din Europa Centrală - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO