ZF 24

Studiu: Startup-urile care deţin brevete şi mărci comerciale au de 10 ori mai mult succes în obţinerea finanţării. În România, doar 21% din startup-uri detin drepturi de proprietate intelectuală, sub media UE de 29%

Studiu: Startup-urile care deţin brevete şi mărci...

Autor: Roxana Rosu

17.10.2023, 14:57 80

Startup-urile care detin drepturile de proprietate intelectuală (PI) în timpul etapelor iniţiale sau de creştere au de până la 10,2 ori mai multe şanse să obţină finanţare, în special pentru industriile de înaltă tehnologie cu nevoi de capital mai mari, arată un studiu realizat deOficiul European de Brevete (OEB) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

În România, doar 21% din startupuri au depus un dosar de drepturi de proprietate intelectuală, sub media Uniunii Europene, de 29%.

În condiţiile în care ţara va înregistra o creştere de 12 ori mai mare a volumului de tranzacţii cu capital de risc între 2017 şi 2022, potrivit raportului HTW 2022 Romanian Venture Report, drepturile de proprietate intelectuală reprezintă o oportunitate de a profita de acest trend.

Studiul remarcă variaţii semnificative în ceea ce priveşte utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală între ţările europene. Finlanda şi Franţa au cel mai mare procent de startup-uri care au depus un dosar de proprietate intelectuală, respectiv 42%. Procente importante sunt şi în Germania (40%), Austria (40%), Italia (39%), Norvegia (37%), Suedia (34%), Danemarca (34%), Elveţia (32%) şi Cehia (31%).

La nivel european, Biotehnologia este de departe sectorul cu cea mai mare prezenţă a drepturilor de proprietate intelectuală, aproape jumătate dintre startup-uri utilizând brevete sau mărci înregistrate.

România este una dintre ţările în care se remarcă companiile nou înfiinţate în domeniul biotehnologiei: 69% dintre acestea au solicitat un brevet european sau o marcă comercială. Urmează cele relaţionate de sectorul guvernamental şi militar, cu 50% dintre acestea aplicând pentru orice drept de proprietate intelectuală, iar pe locul al treilea se situează startup-urile din domeniul sănătăţii (38%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO