ZF 24

Sumele refuzate la plata cu bilete la ordin şi cecuri au scăzut cu o treime în primul trimestru

Sumele refuzate la plata cu bilete la ordin şi cecuri au...

Autor: Ciprian Botea

23.04.2014, 00:06 301
Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 1,6 miliarde de lei (360 mil. euro) în primele trei luni, în scădere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce marchează practic o îmbunătăţire a nivelului lichidităţilor de care dispun companiile în contextul revigorării economiei.
 
Media lunară a refuzurilor la plată a fost de puţin peste o jumătate de miliard de lei în primul trimestru. Spre comparaţie, anul trecut s-au înregistrat mai multe vârfuri lunare cu refuzuri de circa un miliard de lei. Volumul refuzurilor la plată intrase pe un trend descrescător încă din toamna anului trecut, cu excepţia unei creşteri temporare a presiunii pe lichidităţi în luna decembrie.
 
„Această scădere a fost generată de revenirea economiei, dar şi de îmbunătăţirea condiţiilor financiare (sistemul bancar a înregistrat aproape în permanenţă un surplus de lei). Astfel, anticipez că îmbunătăţirea absorbţiei de fonduri structurale împreună cu accelerarea plăţilor Ministerului de Finanţe pentru cheltuielile de investiţii vor ajuta la diminuarea incidentelor de plată şi în perioada următoare“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO