ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

10.09.2009, 20:24 19

1. Metro, Rewe, Mega Image si Interex, investigate deConsiliul Concurentei cu privire la pretul de vanzare.Consiliul Concurentei a lansat o investigatie la patru din cele maimari retele de magazine din comertul alimentar modern, respectivMetro, Rewe, Mega Image si Interex - grupuri care detin 40% dinpiata - pentru suspiciuni de practici anticoncurentiale referitoarela stabilirea unor preturi de vanzare, a anuntat joiinstitutia.

"Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii privindpotentiala incalcare a Legii Concurentei si a Tratatului CE, decatre comercianti cash and carry, comercianti cu amanuntul sifurnizori de produse alimentare.

Investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentialeintre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilireapreturilor de vanzare sau de revanzare, cu potentiale efecte asuprabunastarii consumatorilor finali", se arata intr-un comunicat alinstitutiei.

2. Stache Lutz, unul din cei mai discreti oameni deafaceri din Romania, a cumparat afacerea cu var de la MittalGalati. Omul de afaceri german Stache Lutz, unul din ceimai discreti jucatori din mediul de business din Romania, acumparat in luna mai afacerea cu var de la Mittal Galati iar acumpregateste investitii de 40 de milioane de euro acolo, au anuntatastazi cumparatorii.

Noul proprietar estimeaza vanzari anuale de var de 35-40 demilioane de euro, dupa terminare investitiei, peste 2 ani.

3. Preturile de consum au scazut cu 0,19% in august,fata de iulie; inflatia anuala, la cel mai redus nivel din ultimiidoi ani. Rata anuala de crestere a preturilor de consum aincetinit in luna august la 4,96%, fata de un ritm de 5,06% iniulie, a anuntat joi Institutul National de Statistica. Fata deluna iulie, preturile au inregistrat in august o scadere medie de0,19%. Inflatia anuala a coborat astfel pentru a sasea lunaconsecutiv, la minimul ultimilor doi ani.

In primele 8 luni ale acestui an, inflatia medie din Romania afost de 2,87%, cele mai mari scumpiri fiind consemnate la tigari(18,52%), utilitati (11,24%), combustibili (10,89%) si cartofi(14%).

4. Bugetarii intra in greva in 5 octombrie.Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anuntat, joi, ca bugetarii vorpicheta sediului Parlamentului in 15 septembrie si vor face o grevagenerala de o zi, in 5 octombrie, refuzand apoi sa se implice inorganizarea alegerilor prezidentiale, nemultumiti de formaproiectului legii unice de salarizare.

Mai multe federatii ale bugetarilor afiliate la confederatiidiferite au semnat, joi, o alianta, cerand Guvernului sa nu-siasume raspunderea in fata Parlamentului pe actualul proiect allegii unice de salarizare si sa renegocieze actul normativ astfelincat toti bugetarii sa aiba salarii decente si sa se tina cont deprincipiile asumate in urma cu trei luni, cand a inceput negociereape aceasta lege.

5. Romania, in top zece tari furnizoare de mesajespam. Romania a intrat, in prima jumatate a anului, intreprimele zece tari din care provin mesajele electronice de tip spam,cu o cota de 3% din total, depasind Spania, Italia, Germania siUcraina, se arata intr-un raport al Kaspersky Lab, producator rusde solutii de securitate informatica.

Rusia si Statele Unite ale Americii au ramas principalele tariunde au fost generate mesaje spam, cu 11%, respectiv 10%, fiindurmate de Brazilia, cu o cota de 8%.

Recent, a fost inregistrata o crestere a spam-ului provenit dinIndia, 7%, Polonia, 4%, Thailanda 3% si Romania, care au depasitSpania, Italia, Germania si Ucraina, iesite din topul primelor zecetari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO