ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

23.09.2009, 20:54 14

1. Creditul neguvernamental, in revenireusoara. Soldul creditului neguvernamental acordat deinstitutiile de credit a crescut in luna august 2009 cu 0,4 % (0,6% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de198, 68 miliarde de lei (46,7 miliarde de euro), dupa ce in lunaiulie a scazut cu 0,1% comparativ cu luna iunie, la 197,9 miliardelei.

Creditul in lei s-a diminuat in august cu 0,2% fata de lunaprecedenta, la 79,74 miliarde lei, in timp ce soldul imprumuturilorin valuta, exprimat in moneda nationala, a crescut cu 0,8%, la118,93 miliarde lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-amajorat cu 0,6 la suta).

2. Omul care a adus McDonald's in Romania parasestecompania dupa 16 ani. Dupa o cariera de 16 ani in cadrulretelei de restaurante de tip fast-food Mc Donald's, Marian Alecuse retrage din functia de director general, post pe care l-a ocupattimp de 12 ani pentru a incepe o afacere pe cont propriu. "Voiincepe o cariera antreprenoriala in oricare alt domeniu in afara decel al restaurantelor, pentru ca mi-a ajuns", a declarat MarianAlecu. Alecu a adus operatunile Mc Donald's in Romania la afaceride 108 mil. euro in 2008.

Functia de director general pe Romania va fi preluata, incepandcu 1 octombrie, de Karen Bishop, COO al McDonald's Rusia&Europade Est.

3. Petrom, primul loc in topul celor mai mari 100 decompanii din sud-estul Europei. Romania figureaza cu 43 defirme si ocupa cu grupul Petrom prima pozitie intr-un top al celormai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei, dupaveniturile din 2008, realizat de portalul SEE News si casa deconsultanta Roland Berger.

Clasamentul vizeaza zece state din Europa de Sud-Est, respectivRomania, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia,Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Albania.

Astfel, prima pozitie este ocupata de Petrom, controlat degrupul austriac OMV, cu venituri de 4,8 miliarde euro anul trecut,urmat de compania de petrol si gaze INA - Industrija Nafte dinCroatia, cu incasari de 3,65 miliarde euro in 2008, respectivsocietatea de rafinare LukOil Neftochim din Bulgaria, cu venituride 3,64 miliarde euro.

4. Marius Ghenea cumpara si pcgarage.ro, un business de7 milioane de euro. Omul de afaceri Marius Ghenea, caredetine mai multe magazine online si este implicat si in distributiaIT&C, a preluat retailerul online Pcgarage.ro, care a inchisanul trecut cu afaceri de 7,4 mil. euro si pierderi de 42.000 deeuro.

"Nu am preluat doar fondul de comert ci intreg businessul. Ampreluat integral compania. Trazactia este efectiva incepand deastazi", a declarat Marius Ghenea pentru ZF.

Pcgarage.ro, unul din cei mai mari jucatori de pe piata, eradetinut de omul de afaceri Gabriel Vasile.

5. Alegerile prezidentiale din 2009 vor costa 36milioane euro. Guvernul va cheltui pentru organizareaalegerilor prezidentiale o suma estimata la peste 150 milioane lei,au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, totalul fondurilor propuse Guvernului spreaprobare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilorprezidentiale din acest an se ridica la 151,9 milioane lei (35.9milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO