ZF 24

O nouă tranzactie la început de an: Compania românească de distribuţie şi logistică Aquila anuntă preluarea Parmafood, pentru 16,5 mil.euro. CEO Aquila: Achiziţia ne va permite să ne extindem şi să ne consolidăm prezenţa pe toate canalele de distribuţie cu produse complementare activităţii noastre

O nouă tranzactie la început de an: Compania...

Autor: Roxana Rosu

11.01.2024, 08:45 11399

AQUILA, companie românească de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum  (simbol bursier AQ), a încheiat un acord preliminar pentru preluarea integrală a firmelor Parmafood Trading şi Parmafood Group Distribution, pentru un pret maxim de 16,5 milioane euro.

Tranzacţia va avea loc sub rezerva obţinerii avizelor necesare din partea Consiliului Concurenţei, a Comisiei pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe şi după aprobarea prealabilă a principalilor termeni şi condiţii de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor AQUILA.

„Conform strategiei de dezvoltare a afacerii anunţate odată cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti, continuăm achiziţiile de companii şi menţinem abordarea din perspectivă mai amplă, de piaţă şi de profitabilitate a companiei ţintă. Totodată, achiziţia ne va permite să ne extindem şi să ne consolidăm prezenţa pe toate canalele de distribuţie cu produse complementare activităţii noastre şi reprezintă încă un pas în consolidarea afacerii. Finalizarea achiziţiei companiilor Parmafood va permite lărgirea portofoliului AQUILA cu noi parteneri internaţionali şi locali, continuând să oferim consumatorilor produse diversificate şi de calitate ridicată.”, a declarat Cătălin Vasile, CEO AQUILA.

Din pretul total convenit vor fi scăzute datoriile, suma fiind plătită din surse proprii.

Pretul va fi achitat în 3 transe, din care 80% la perfectarea tranzacţiei şi câte 10% după expirarea unui termen de 1 an, respectiv 2 ani.

 „Este o decizie importantă în privinţa viitorului companiei noastre şi vine ca o confirmare a maturităţii modelului nostru de business. Am decis să oferim continuitate afacerii de distribuţie prin asocierea cu un jucător mai mare, care împărtăşeşte viziunea şi valorile noastre şi care va crea oportunităţi de creştere şi dezvoltare atât pentru partenerii de afaceri, cât şi pentru angajaţii noştri.”, a spus Eugen Savu, acţionar majoritar şi Director General Parmafood.

Companiile Parmafood au o istorie cumulată de 3 decenii şi deţin un portofoliu de peste 100 de branduri. Parmafood Trading SRL şi Parmafood Group Distribution SRL au înregistrat în 2022 o cifră de afaceri cumulată de 245,53 milioane de lei şi un profit net cumulat de 15,67 milioane de lei. Companiile achiziţionate prestează activităţi de distribuţie în canalele HoReCa, Retail Modern şi Retail Tradiţional şi operează depozite logistice cu sisteme integrate de management ale stocurilor.

AQUILA operează în România şi Republica Moldova, pe zona de  distribuţie, logistică şi transport. Compania vinde produse de larg consum în peste 72.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comerţ cu amănuntul al bunurilor de larg consum, care acoperă peste 90% din piaţă. Portofoliul de produse integrat însumează peste 10.000 produse.

Aquila a fost înfiinţată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu şi Constantin Cătălin Vasile. Din noiembrie 2021 este listată la BVB, ca urmare a unei oferte publice iniţiale în valoare de 367 milioane lei. Acţiunile companiei (simbol AQ) sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, Global Micro Cap ai FTSE Russell, MSCI Frontier IMI şi MSCI România IMI.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO