ZF 24

Tudor Ionescu, CBRE Romania: Avem un an foarte interesant, cu provocări majore, dar chiar şi aşa sunt 200.000 mp tranzacţionaţi în prima partea din 2023 şi sunt şanse să avem un an cu tranzacţii record pe office

ZF Birouri si Rezidential 2023

Tudor Ionescu, CBRE Romania: Avem un an foarte...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 14:43 97

Avem un an foarte interesant, cu provocări majore, cu mod de lucru hibrid, taxe noi, dar chiar şi aşa sunt 200.000 mp tranzacţionaţi în prima partea din 2023 şi sunt şanse să avem un an cu tranzacţii record pe office, a declarat  Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction Services, Office CBRE Romania în cadrul conferinţei ZF Birouri si Rezidential  2023.

”Zona consultanţilor de birouri a devenit matură şi găsim soluţii pentru chiriaşi, indiferent de situaţii. Partea de accesibilitate şi trafic este criteriul principal când se discută de o relocare. Proximitatea faţă de metrou şi parcări suficiente, la asta se uită companiile în primul rând. Apoi calitatea clădirii, certificarea, care să rezolve componenta de ESG. Şi ce se întâmplă în zona vecină, componenta de retail, comunitatea, parcurile, alte facilităţi de asemenea contează când radiografiezi piaţa”.

Ce a mai declarat Tudor Ionescu:

Companiile noi când se uită la o zonă nouă se uită la forţa de lucru, să fie disponibilă, educată, la componenta de reglementări a statului, al taxări şi facilităţi, şi la o componentă de birou.

Avem patru discuţii pentru companii care se uită la zona noastră şi suntem în poziţia de pitch de ţară, cu Varşovia, Lisabona.

Ce face atractiv Bucureştiul şi România este o taxare clară şi constantă, o forţă de muncă disponibilă, o cultură a muncii. Ei găsesc aici ce ar găsi afară cu costuri mai mari. Dar ne blocăm în partea imobiliară, unde avem un impas în Bucureşti şi companiile ajung să incline spre alte oraşe.

Sperăm să avem totuşi nişte tranzacţii anunţate până la finalul anului.

La nivel regional, cel mai mult concurăm cu Varşovia şi Sofia, mai puţin cu Budapesta, unde pipelinul de clădiri noi este cel mai mare. Am invins Milano şi Madrid pe nişte proiecte. Avem proiecte de calitate, avem consultanţi de calitate, soluţii bune pentru orice chiriaş.

Partea de taxare, autorizaţie va rămâne mereu un debate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO