ZF 24

Ucraina va obţine primul împrumut special elaborat de FMI pentru o naţiune aflată în război. Acordul va aduce Kievului o finanţare de 15 miliarde de dolari

Ucraina va obţine primul împrumut special elaborat de...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.03.2023, 13:08 104

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat că a ajuns la un acord cu Ucraina privind o finanţare în valoare de 15,6 miliarde de dolari (12,8 miliarde de lire sterline), raportează BBC.

Primul împrumut acordat de organizaţie unei ţări aflate în război ar urma să fie aprobat în următoarele săptămâni.

De asemenea, ar fi unul dintre cele mai mari pachete de finanţare pe care Ucraina le va primi de la invazia Rusiei.

„Invazia Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact devastator asupra economiei: activitatea economică a ţării s-a contractat cu 30% în 2022, o mare parte a stocului de capital a fost distrus, iar nivelul sărăciei a crescut la cote violente", a declarat Gavin Gray, oficial al FMI, într-un comunicat.

„Programul a fost conceput în conformitate cu noua politică a fondului privind acordarea de împrumuturi în condiţii de incertitudine excepţională. În prezent se aşteaptă asigurări puternice de finanţare din partea donatorilor, inclusiv a G7 şi a UE."

De asemenea, Gray a declarat că acordul va „mobiliza o finanţare concesională pe scară largă" pentru Ucraina din partea donatorilor şi partenerilor internaţionali, fără a oferi mai multe detalii. Finanţarea mai trebuie să fie aprobată de consiliul de administraţie al FMI.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că finanţarea va ajuta ţara „să acopere toate cheltuielile critice, să asigure stabilitatea macroeconomică şi să consolideze interacţiunea statului cu alţi parteneri internaţionali".

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a făcut o vizită surpriză în Ucraina luna trecută, a declarat: „Un program ambiţios şi condiţionat corespunzător al FMI este esenţial pentru a susţine eforturile de reformă ale Ucrainei".

SUA reprezintă cel mai mare acţionar al FMI şi cel mai mare contribuabil al Ucrainei în ceea ce priveşte sumele cheltuite.

La începutul acestui an, preşedintele Joe Biden a anunţat un ajutor militar american suplimentar de aproape o jumătate de miliard de dolari pentru Ucraina. Ajutorul a completat cele 112 miliarde de dolari cheltuite de Congres numai în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO