ZF 24

Un tablou de Picasso a fost vândut la New York cu 139 de milioane de dolari, devenind a doua cea mai scumpă operă din catalogul artistului

Un tablou de Picasso a fost vândut la New York cu 139 de...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.11.2023, 12:49 110

Un tablou din 1932 al lui Pablo Picasso, Femme à la montre, a fost vândut miercuri seară la casa Sotheby's din New York cu 139,3 milioane de dolari, raportează Bloomberg.

Tabloul a devenit a doua cea mai scumpă piesă a artistului care a fost vândută la licitaţie, după Les femmes d'Alger, care s-a vândut cu 179 de milioane de dolari la Christie's New York în 2015.

Estimată la peste 120 de milioane de dolari, opera o înfăţişează pe iubita lui Picasso, Marie-Thérèse Walter, purtând un ceas de mână. Lucrarea a făcut parte din averea lui Emily Fisher Landau, dezvoltată în principal din afaceri imobiliare. Fisher Landau, care a decedat la începutul acestui an, a adunat o colecţie masivă de opere de artă; lucrările vândute la Sotheby's către un singur proprietar au fost estimate înainte de licitaţie la peste 400 de milioane de dolari.

Oliver Barker a început să liciteze pentru Picasso la 95 de milioane de dolari, urcând rapid la 110 milioane de dolari în tranşe de câte 5 milioane. După ce trei concurenţi la licitaţie au urcat oferta treptat timp de aproximativ patru minute, preţul a ajuns la 121 milioane de dolari, taxele casei de licitaţii ducât la preţul final de 139 de milioane.

Acesta a depăşit în mod solid recordul anterior al artistului pentru locul al doilea, portretul unei tinere din 1905, Fillette à la corbeille fleurie, care a fost vândut în 2018 pentru 115 milioane de dolari.

Deşi Femme à la montre nu a stabilit un nou record de licitaţie pentru artist, lucrarea va fi probabil cea mai scumpă operă vândută în cadrul licitaţiilor din luna noiembrie a acestui an de la New York. Opere de artă în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari vor fi scoase la licitaţie în următoarea săptămână şi jumătate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO