ZF 24

UniCredit anunţă fuziunea în România cu Alpha Bank: Noua bancă va fi pe locul 3 în top după active. Andrea Orcel, CEO UniCredit Group: Este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est

UniCredit anunţă fuziunea în România cu Alpha Bank:...

Autor: Roxana Rosu

23.10.2023, 10:17 1253

Fuziunea dintre UniCredit Bank România, aflată pe locul 7 în topul băncilor după active, şi Alpha Bank România, aflată pe locul 9, va duce la crearea unei noi bănci pe piata locală, care se va plasa direct pe locul 3, cu o cotă de 12%, potrivit datelor grupului italian.

La finalizare, este de aşteptat Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

UniCredit Bank România avea la finele primului semestru active de 61 miliarde lei, în creştere cu 12% fată de perioada similară din 2022. În acelaşti timp, Alpha Bank România avea active de 21,6 miliarde lei, în creştere cu 9%, potrivit calculelor ZF.

 „Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni şi ştiu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat. Această achiziţie este o dovadă a angajamentului UniCredit faţă de creşterea calităţii şi a excelenţei fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit şi sunt încrezător că acesta este începutul unei poveşti de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”, a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.

Această tranzacţie permite UniCredit să-şi sporească prezenţa în România, o ţară cheie pentru amprenta sa geografică, consolidându-şi şi mai mult nu numai angajamentul local, ci şi pe cel faţă de regiunea mai largă, Europa Centrală şi de Est, în ansamblu, se precizează în comunicatul UniCredit.

”Banca nou creată va fi bine poziţionată pentru a crea noi oportunităţi de creştere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit faţă de clienţii săi şi comunităţile în care operează, precum şi extinderea potenţialului pentru angajaţii săi şi ai Alpha Bank prin accesul la 14 pieţe. Ambele părţi vor asigura continuitate şi o calitate înaltă a serviciilor clienţilor şi angajaţilor lor pe parcursul perioadei de tranziţie, concentrându-se pe stabilitate şi transparenţă pe măsură ce procesul de fuziune progresează”, se arată în comunicat.

Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţa.

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO