ZF 24

UniCredit este gata să majoreze fondul de bonusuri cu 16% după un an record

UniCredit este gata să majoreze fondul de bonusuri cu...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.02.2024, 15:47 4152

UniCredit SpA este pe cale să îşi majoreze fondul total de bonusuri pentru anul trecut cu aproximativ 16%, după ce creditorul italian a înregistrat un profit record şi a crescut randamentul acţionarilor, potrivit Bloomberg.

Câştigul mediu pe persoană va fi mai mare, având în vedere reducerile de locuri de muncă din 2023, cu creşteri cuprinse între 9% şi 27%, în funcţie de ţări, de activitatea întreprinderilor şi de performanţa relativă, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Angajaţii de rang inferior se pot aştepta la câştiguri mai mari decât executivii de top, ca parte a angajamentului băncii de a-şi recompensa personalul din prima linie, au declarat persoanele în cauză, care au cerut să nu fie numite.

Directorul general Andrea Orcel încearcă să recompenseze angajaţii după un an în care acţiunile creditorului italian aproape s-au dublat. Directorul general, aflat în funcţie de trei ani, a redus birocraţia, a închis liniile de afaceri slabe şi a transferat resursele către domenii mai profitabile. Banca a anunţat în această lună că va majora randamentul acţionarilor pe profitul din 2023 la 8,6 miliarde de euro (9,3 miliarde de dolari), ridicând din nou nivelul de referinţă al plăţilor pentru băncile europene.

Fondul de compensaţii variabile al băncii cu sediul la Milano acoperă mai puţin de 900 de manageri de top cu responsabilităţi de risc, precum şi angajaţi neexecutivi care lucrează în sucursale şi birouri. Anul trecut, remuneraţia totală a angajaţilor neexecutivi a crescut între 7% şi 13%, de aproximativ două ori mai mult decât cea a celor care îşi asumă riscuri, au precizat aceştia.

Banca nu divulgă mărimea fondului general de bonusuri, deşi publică fondul de bonusuri pentru directorii de top şi pentru cei care îşi asumă riscuri, cum ar fi comercianţii şi cei care fac tranzacţii.

Băncile de investiţii, de la Deutsche Bank AG şi UBS Group AG până la Societe Generale SA, intenţionează să reducă valoarea totală a compensaţiilor variabile pe care le vor plăti pentru 2023, după un an dificil pentru unităţile lor de valori mobiliare, a relatat Bloomberg luna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO