ZF 24

UniCredit Ţiriac Bank a avut în primele trei luni un profit de 72,1 mil.lei, în creştere cu 18%

UniCredit Ţiriac Bank a avut în primele trei luni un...

Autor: Adrian Dumitrache

12.05.2014, 17:09 214

Veniturile operaţionale au atins 375 milioane de lei, cu 0,5% mai mult faţă de primul trimestru al anului trecut, pe fondul avansului cu 9% al veniturilor nete din comisioane şi al evoluţiei pozitive a veniturilor obţinute din tranzacţionare.

Cheltuielile operaţionale s-au plasat la 178 milioane de lei, în urcare cu 4%, ceea ce a condus la obţinerea unui profit operational de 197 milioane de lei, în scădere cu 2,5%.

Provizioanele aferente riscului de credit au înregistrat o scădere de 11%, la 112 milioane de lei.

Potrivit băncii, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins nivelul de 10%, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 1,1%.

Raportul dintre costuri şi venituri a fost 47,4%, în scădere cu 1,3 puncte procentuale faţă de finalul anului 2013.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanţ a crescut faţă de finalul anului 2013, atingând nivelul de 10,7%.

Volumul activelor era de 25,9 miliarde de lei (5,8 miliarde de euro) la 31 martie.

Portofoliul de credite s-a restrâns cu 2,5% faţă de finalul anului 2013, până la 18,3 miliarde de lei (20,4 miliarde lei incluzând creditele externalizate), influenţat de cererea de credit apatică la nivelul pieţei.

Volumul veniturilor generate de facilităţile de credit dedicate proiectelor cu finanţare nerambursabilă (europeană şi naţională) a crescut cu peste 50% în primul trimestru al anului faţă de valoarea înregistrată în perioada similară din 2013, la 2,6 milioane de lei în trimestrul intâi al anului 2014, în condiţiile în care a crescut şi volumul utilizărilor de credite, la 330 milioane de lei.

Depozitele atrase de la clientelă s-au plasat la 13,6 miliarde de lei la finalul lui martie.

Raportul dintre credite şi depozite a fost de 135%.

Banca se situează cu mult peste limitele impuse de Basel III, atât în ceea ce priveşte rata adecvării capitalului (14,12%), cât şi rata fondurilor proprii de nivel I de bază (13,5% versus 4,5% nivelul reglementat).

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat primul trimestrul cu un număr de 188 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor pentru UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.116.

"Contextul de piaţă rămâne dificil pentru mediul privat, în condiţiile în care evoluţiile pozitive de la nivel statistic nu se reflectă încă într-o manieră similară în activitatea companiilor şi în bugetele gospodăriilor. Deşi rămâne la un nivel modest, estimăm o uşoară creştere a apetitului pentru credit în perioada următoare. Pentru restul anului 2014 veştile bune ar putea veni din zona finanţărilor cu fonduri europene şi a marilor proiecte de infrastructură" a spus directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului italian UniCredit.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO